:: Semberija INFO ::

 

U BIH NEOPHODNO UVESTI DIFERENCIRANU STOPU PDV-A (VIDEO)


Foto
Vlada Republike Srpske najavila je pomoć privrednicima koji imaju direktnu štetu zbog sukoba u Ukrajini.
Premijer Radovan Višković kaže da je u BiH neophodno uvesti diferenciranu stopu PDV-a.

Prijedlog će biti i zamrzavanje cijena brašna na sadašnjem nivou. Obezbijeđeno je više od 20 miliona za nabavku osnovnih životnih namirnice.

U kratkom roku Srpska je uspjela da stabilizuje bankarski sektor, a uskoro bi trebalo da bude riješen i platni promet sa Rusijom. Svaki privrednik koji ima problema u poslovanju zbog rusko-ukrajinske krize potrebno je da se javi u Privrednu komoru.

- Javio se danas jedan privrednik i kaže da ima blokirana sredtsva u rusiji oko 300 000 eura. Ja sam rekao da će vlada preuzeti da sanira ta sredstva a nama će garancija biti to što ćemo mi onda ta sradstva preuzeti kada se situacija u ukrajini smiri i krenu redovni tokovo poslovanja - izjavio je Višković.

Sa nabavkom repromaterijala privrednici se već suočavaju. Dodatni teg oko vrata je i gotovo svakodnevni porast cijena.

U prosjeku, cijene materijala koje uvozimo veće su za 20 do 30 odsto.


 - Vlada neizvjesnost, pojedini materijali moraju se bukirati u narednih 5,6 pa i godinu dana što iziskuje dodatna sredstva, smanjenje likvidnosti i sve to opterećuje privredu Srpske rez (ulazna đubriva ne možete kupiti u okruženju, uvoza nema, a sjetva je na pragu - rekao je predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Pero Ćorić.

Zbog svega - privrednicima pomoći u vezi sa plaćanjem poreza, dorinosa i ako treba minimalne plate. Takođe, cijena električne energije za 80 odsto privrednika koji su imali sklopljene dvogodišnje ugovore ostaje 39,5 evra po megavat satu. RS gas plaća po 365 dolara na 1000 kubika, zahvaljujući prethodnom dogovoru Vlade sa ruskom kompanijom Gasprom.

Berzanska cijena gasa sada je viša od 2.000 evra.

- Mi imamo drugi problem, sirovine koje će se proizvesti u EU za našu potrošnju , prerađevine oni će tu cijenu gasa ili struje utopiti u cijene proizvoda i time izazvati novi lanac poskupljenja - dodao je Višković.

O mjerama Vlade kako bi se zaštitio standard stanovništva, ali i iznosu najniže plate, premijer Višković je razgovarao i sa predstavnicima Saveza sindikata.

Sa sastanka resorne ministarke Suzane Gašić i predstavnika poslodavaca upućen je apel na inspekcijske organe da nastave kontrole da bi spriječili moguće zloupotrebe trgovaca i zaštitili potrošače.

Još jednom je ponovljeno da je tržište u Republici Srpskoj stabilno i da nema straha od nestašice robe.

(RTRS)