:: Semberija INFO ::

 

Episkop Fotije: ČITAVA TVOREVINA ĆUTI NAD TAJNOM POGREBENjA HRISTOVOG


IZNOŠENjE PLAŠTANICE I JUTRENjE VELIKE SUBOTE

Na Sveti i Veliki Petak, kada se molitveno sjećamo stradanja Hristovog i Njegovog Raspeća, bogoslužio je Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko - tuzlanski g. Fotije u hramu Svetog Georgija u Bijeljini.

Foto: Eparhija zvorničko-tuzlanska
 
Na Veliki Petak, u Svetogeorgijevskom hramu u Bijeljini služeno je večernje bogosluženje sa iznošenjem Plaštanice.

Bogosluženjem je načalstvovao starješina  hrama protojerej – stavrofor Ljubo Bogdanović, arhijerejski namjesnik bijeljinski i uz prisustvo velikog broja vjernog naroda. Po završenoj službi, usljedilo je i poklonjenje i cjelivanje Plaštanice.

Uz pojanje stihire ,,Tebe odjejuščagosja svjetom jako rizoju” se iznosi i polaže plaštanica u Hristov grob, gde će se nalaziti do Pashalne polunoćnice, kada će uz pojanje tropara ,,Jegda snišel jesi”, biti unesena u sveti oltar i položena na Časnu trpezu, na kojoj ostaje do odanija Pashe.

Foto: Eparhija zvorničko-tuzlanska

U nastavku večeri, u 20 časova, na jutrenju Velike Subote, Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije sa sveštenstvom je služio Plač Majke Božije i Opijelo Hristovo – Statije sa ophodom oko hrama.

Foto: Eparhija zvorničko-tuzlanska

Na kraju trećeg kruga sveštenici su stali na ulaz u hram a narod je prolazio ispod Plaštanice, što je zaista veliki blagoslov za njih i njihove porodice, kako je Episkop Fotije i naglasio u svom obraćanju na kraju molitvenog sabranja.

Foto: Eparhija zvorničko-tuzlanska

Episkop Fotije je pored poučio prisutni narod riječima: Već smo duboko u Velikom Petku, a bogoslužbeno smo čak i u Velikoj Suboti, tako ćemo sada zajedno svi tihovati za Gospodom koji je bio telom u grobu, a dušom je sišao u ad da propoveda svima ljudima počevši od Adama, pa do poslednjeg čoveka koji je u to vreme bio tu. Da propoveda Vaskrsenje Hristovo koje će se upravo desiti u nedelju ujutru kada su žene mironosice došle na grob Hristov i vidjele da je grob prazan i da nema tela Njegovog u grobu. Zatim će se Gospod Isus Hristos kao Vaskrsli 40 dana javljati svojim učenicima, Svetim Apostolima, svojoj Crvki ranoj u Jerusalimu, uvjeravajući ih da je on Vaskrsao iz mrtvih, jer je nama ljudima teško da shvatimo pobedu nad smrću.

Foto: Eparhija zvorničko-tuzlanska​

Na kraju Episkop Fotije je blagoslovio sve vjernike rekavši: Neka Gospod Raspeti i Vaskrsli daruje svima nama duhovnu snagu da za ovih par dana dočekamo praznik Vaskrsenja i da se zaista u duhovnoj radosti vidimo na Vaskrs i čujemo pobedonosne reči Hristos Vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima koji su u grobovima život darova! Živjeli, Bog vas blagoslovio i svako dobro darovao!


(Eparhija zvorničko-tuzlanska)