KAKVA KAZNA ČEKA ĐOKOVIĆA U SRBIJI ZBOG KRŠENjA MJERA IZOLACIJE :: Semberija INFO ::

 

KAKVA KAZNA ČEKA ĐOKOVIĆA U SRBIJI ZBOG KRŠENjA MJERA IZOLACIJE


Foto
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković možda je uspio da se kroz australijski sud probije do teniskih terena Australijan opena, ali je pitanje šta ga čeka u Srbiji.

U medicinskoj dokumentaciji, koju je njegov tim objavio tokom sudske borbe u Australiji, vidi se da je Đoković 16. decembra bio pozitivan na virus koronu.

Međutim, tog dana, kao i u naredna dva, nekoliko puta je viđen u javnosti, iako bi trebalo da bude u izolaciji.
"To je krivično delo, po članu 248 Krivičnog zakonika, a za koje je predviđena ili novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora", kaže za BBC na srpskom Dragiša Ćalić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Iz Instituta za javno zdravlje "Batut" do trenutka objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja BBC-ja na srpskom o tome kada je Đokoviću dostavljen pozitivan test na virus korona.

U praksi, kaže Ćalić, moguće je i da se postigne dogovor sa tužilaštvom i Đokoviću se odredi društveno-koristan rad.

"Sudija bi gledao kolika je zaprećena kazna, koje su otežavajuće i olakšavajuće okolnosti i na osnovu toga bi odredio sankciju", navodi Ćalić.

Ćalić kaže da je pitanje da li bi, imajući u vidu da je Đoković javna ličnost, išlo ka strožoj kazni kao primjer drugima, jer, dodaje Ćalić, svrha sankcije je da opomene i ostale izvršioce krivičnih djela da skrenu sa tog puta. 

Muškarac iz Dimitrovgrada prvi je osuđen u u martu 2020. godine zbog kršenja mjera samoizolacije i to na tri i po godine zatvora, a dvije osobe u Požarevcu ubrzo osuđene na dvije i po godine.

"Na početku epidemije, dok se i dalje ništa nije znalo i dok smo svi bili uplašeni, prve kazne za kršenje mera izolacije su bile poprilično drastične. Međutim, kako je vreme prolazilo kazne su bile sve blaže i blaže, a trenutno su uglavnom ili uslovne ili novčane oko 100.000 (1.663 KM) do 150.000 (2.500 KM) dinara", kaže Ćalić.

Slučaj Đokovićevih PCR testova i njegovih kretanja tih dana po Beogradu izazvao je veliku pažnju u čitavom svijetu, naročito poslije konferencije za medije Đokovićeve porodice, koja je prekinuta neposredno poslije pitanja o kretanju tenisera.

"Ceo proces je javan, svi objavljeni dokumenti su legalni", odgovorio je kratko Đorđe Đoković, Novakov brat.

Izvor: Nezavisne