DIMITRIJA JOVANOVIĆ ROKS: Čuvar kik-boksa u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

DIMITRIJA JOVANOVIĆ ROKS: Čuvar kik-boksa u Bijeljini


DIMITRIJA JOVANOVIĆ ROKS: TRENER KIK-BOKS KLUBA „PANTER“ BIJELjINA
Čuvar kik-boksa u Bijeljini


Život trenera Kik-boks kluba „Panter“ posvećen je borilačkim sportovima. Dimitrija Jovanović je sa osam godina počeo trenirati karate u rodnoj Tuzli, poslije karatea pažnju mu je privukao boks, a poslije boksa kik-boks. Tokom takmičarske karijere ostvario je zapažene rezultate, a najveći uspjeh u kik-boksu ostvario je 2000. godine kada je u sastavu Kik-boks reprezentacije Republike Srpske na svjetskom prvenstvu u Budvi osvojio srebrnu medalju i titulu svjetskog vicešampiona u okviru WAKO federacije. 



Nakon što je okončao aktivnu takmičarsku karijeru posvetio se trenerskom poslu, prenoseći svoju strast prema borilačkim vještinama na mlađe generacije.
- Prije nego što sam osnovao Kik-boks klub „Panter“ par godina sam bio trener u Kik-boks klubu „Radnik“. Imao sam tada malo drugačiju viziju kako bi se kik-boks mogao predstaviti mladima, pa sam, uz pomoć nekoliko prijatelja, krajem 2006. godine osnovao Kik-boks klub „Panter“. Zadovoljstvo mi je da je tokom prethodnih 16 godina kroz ovaj klub prošlo više stotina mladih ljudi, od kojih su neki ostvarili hvale vrijedne rezultate. Jedan smo od aktivnijih klubova kik-boksa u BiH, a to se najbolje može vidjeti po broju šampionskih titula koje su naši takmičari osvajali na prvenstvima Republike Srpske, BiH i Balkana“, rekao je za „Semberske novine“ Dimitija Jovanović, među poklonicima borilačkih sportova poznatiji kao Roks.



Kik-boks klub „Panter“ ove sezone ima prijavljena 24 takmičara, dok školu kik-boksa pohađa tridesetak omladinaca različitog uzrasta i oba pola. Radi se o zahtjevnom borilačkom sportu u kojem su objedinjeni elementi boksa, karatea, tekvondoa i još nekih borilačkih sportova. U bijeljinskom klubu najviše takmičara se posvetilo disciplinama lou kik (low kick), ful kontakt (full contact) i K1. Najvažnije razlike između ovih disciplina ogledaju se u vrsti udaraca i dijelova tijela protivnika koje je dozvoljeno udarati. Tako npr. u lou kik disciplini dozvoljeni su udarci rukom i udarci nogom u predjelu butine, struka i glave, dok su u ful kontakt disciplini dozvoljeni udarci rukom i udarci nogom, ali samo u predjelu struka i glave. U K1 disciplini dozvoljeni su udarci rukom i udarci nogom u predjelu butine, struka i glave, ali su dozvoljeni i udarci koljenom u iste udarne površine. U proteklih nekoliko godina tamičari Kik-boks kluba „Panter“ ostvarili su značajne uspjehe u ovom sportu.



- Nezahvalno je da ja kao trener izdvajam bilo koga od onih koje sam trenirao. Svakom ko želi usvojiti tajne ovog borilačkog sporta ja sebe dajem maksimalno i tu ne pravim nikakve kalkulacije. Ovom prilikom bih pomenuo dvojicu boraca koji su se istakli svojim rezultatima. Prvi je Slavoljub Budeša koji je bio prvak RS, BiH i Balkana, a na Svjetskom prvenstvu 2017. godine u Budimpešti osvojio je bronzanu medalju. Identične rezultate je četiri, godine kasnije, ostvario i Jasmin Ramić. I on je bio prvak RS, BiH, Balkana i treći na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2021. godine“, naveo je Jovanović, uz napomenu da su obojica proglašeni za najuspješnijeg sportistu Grada Bijeljina, Budeša za 2017, a Ramić za 2021. godinu. Trener Jovanović je potcrtao da je u Kik-boks klubu „Panter“ aktivan jedan od najperspektivnijih mladih bh. kik-boksera. Radi se o Emiru Tihiću koji je na Balkanskom prvenstvu, održanom u Kraljevu u junu 2022. godine, osvojio treće mjesto, dok je na prethodna dva prvenstva BiH proglašavan za najboljeg bh. kik-boksera u juniorskoj konkurenciji.



Osim klupskih obaveza Dimitrija Jovanović je aktivan i u Kik-boks savezu RS i BiH. Potpredsjednik je Komisije za sudije Kik-boks saveza BiH i savezni sudija u kik-boksu, član je Upravnog odbora Kik-boks saveza RS i predsjednik Komisije za sudije Kik-boks saveza RS. Rezultati koje je ostvario na klupskom nivou bili su mu najbolja preporuka za dužnost trenera u Kik-boks reprezentaciji BiH. Ni tamo nisu izostali rezultati, pa je Jovanović 2021. godine od državnog saveza dobio priznanje za najboljeg trenera, a godinu dana kasnije priznanje za najboljeg sudiju i najboljeg trenera u ringovnim disciplinama.

Prvenstvo BiH, koje je održano u Zenici, bilo je posljednje veliko takmičenje na kojem su učestvovali Panterovi kik-bokseri. Po običaju u Bijeljinu su se vratili sa pregršt osvojenih medalja. Od deset takmičara devetorica su osvojila medalje i to šest zlatnih, jednu srebrnu i dvije bronzane. Sanel Beganović, Stefan Vujanović, Damjan Stanišić i Nikola Kokanović su osvojili zlatne medalje u disciplini K1, dok su Admir Beganović i Omar Hamzić osvojili još dva zlata u disciplini lou kik. Jovan Bodirogić je osvojio srebrnu medalju (lou kik), dok su Emir Tihić (K1) i Nikola Bodirogić (lou kik) osvojili bronzane medalje. Na korak do medalje zaustavljen je mladi Marko Grbić.



Hvale vrijedna pažnja

Dok smo bili na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2021. godine, tada je Ramić osvojio bronzanu medalju, kontaktirao nas je gradonačelnik Ljubiša Petrović, zaželio sreću i ponudio konkretnu pomoć. Bio sam prijatno iznenađen jer, u situaciji u kojoj je Kik-boks klub „Panter“ godinama unazad bio nevidljiv za čelne ljude našeg grada, lijepa riječ dođe kao lijek. Kao čovjek i sportista, smatram da je poštovanje mnogo važnije od svakog novca“, istakao je Jovanović za „Semberske“ izrazivši pri tome zahvalnost Gradskoj upravi i gradonačelniku Bijeljine na materijalnoj podršci za funkcionisanje kluba i odlazak na takmičenja. Zahvalnost je upućena i brojnim fizičkim i pravnim licima sa područja Semberije ali i jednom prijatelju iz administracije Grada Srebrenika i još nekoliko tamošnjih prijatelja.


Semberske novine - Semberija info