MEĐUNARODNI VELEMAJSTORSKI TURNIR POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE „9. JANUAR“ :: Semberija INFO ::

 

MEĐUNARODNI VELEMAJSTORSKI TURNIR POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE „9. JANUAR“


ORGANIZATOR ŠK „SVETOZAR GLIGORIĆ“ BIJELjINA
 
U saradnji sa Centrom za kulturu „Semberija“ odigran je 5. velemajstorski turnir od 14. do 20. januara na kom su učestvovali proslavljeni šahisti iz Rusije, Kine, Srbije, BiH i Crne Gore među kojima se nalaze svjetska nada iz Kine 12-godišnja Lu Miaoyi i 13-godišnji intermajstor Savva Vetokhin iz Rusije.


 
Vlado Stojanović medjunarodni šahovski sudija već 19 godina, sudio 9 prvenstava Evrope i 1 svijeta,  trener najbolje djece u RS i BiH, rekao je da je na turniru učestvovalo 10 vrhunskih šahista. Od toga 6 velemajstora (Bogosavljević, Stojanović, Savić, Miljković, Draško, Lajthman),  3 intermajstora (Radlovački, Vetokhin, Miaoyi) i 1 fidemajstor (Rosić).
 
Igralo se 9 kola, 5 dana po jedno kolo i 2 dana po 2 kola po svjetskim standardima, a tempo igre bio je 90min+30sec. Ovo je najveći šahovski događaj koji se desio u Bijeljini i šire za šah i uopšte za sport grada Bijeljine.


 
Po riječima direktora međunarodnog turnira i predsjednika kluba, Saše Stankića, na turniru je učestvovao i naš osmostruki olimpijski reprezentativac, osvajač 11 titula na prvenstvu Evrope, četvorostruki seniorski šampion RS i svjetski FIDE trener, velemajstor Dalibor Stojanović, šestostruki šampion RS, velemajstor Miodrag Savić i trener crnogorske reprezentacije, velemajstor Milan Draško.
 
Nakon sedmodnevne borbe, pobjednik je 13-godišnji Rus, Savva Vetokhin sa 7 i po poena iz 9 partija. Drugo mjesto zauzeo je velemajstor Dalibor Stojanović sa 6 poena, a treće mjesto velemajstor Boban Bogosavljević sa 5 i po poena.


 
Zahvaljujemo gradu Bijeljina i Centru za kulturu „Semberija“  koji su nam obezbedili da se ovaj turnir održi u prelijepoj sali na kojoj bi zavidjeli i svjetski turniri.