FIA planira da promijeni bodovanje za Formulu 1 :: Semberija INFO ::

 

FIA planira da promijeni bodovanje za Formulu 1


FIA planira da promijeni bodovanje za trke Formule 1 koje se ne budu odvozile do kraja.

Maks Ferstapen je prošle sezone postao šampion u Japanu nakon što je Šarl Lekler kažnjen sa pet sekundi zbog "kraćenja krivine" na Suzuki.

Leklerova greška je pomogla Maksu jer je sa prve pozicije pao na treću pa su svi ostali zbunjeni i niko nije znao da li je Ferstapen na toj trci odbranio titulu.

Nikome nije bilo jasno da li su bodovi prepolovljeni kao godinu dana ranije u Belgiji kada se trka gotovo nije ni vozila zbog jake kiše, pa su vozači poslije četiri sata ničega dobili polovinu bodova.

Da biste pobijedili trku morate da imate kompletirano makar 25% distance i za to biste dobili 6 bodova. Ukoliko se vozilo između 25 i 50 odsto tada pobjedniku ide 13 bodova, između 50 i 75 odsto 19, a sve preko 75 odsto idu puni bodovi.

U Japanu se vozilo 28 krugova, negdje oko 52 odsto, pa su svi očekivali 19 pobjeda za pobjedu Maksu Ferstapenu, 14 Serhiju Peresu za drugo mjesto i 12 Šarlu Lekleru za treće, prenosi b92. 

FIA je tada presudila da nema razloga da se smanjuju bodovi i dodijelila Maksu punih 25 bodova za pobjedu i on je poslije tri sata trkanja i mnogo konfuzije na Suzuki postao šampion drugi put zaredom.

Sada iz FIA poručuju da će se ovaj sistem poptuno srediti i da će se pravilnik za dodjeljvianje bodova u svim mogućim situacijama "dovesti u red" gdje će se predvidjeti svaki mogući scenario.

(B92)