PARAMONT BEZ PORAZA DOČEKUJE PROLEĆE U BALKANSKOJ LIGI KOŠARKE U KOLICIMA, A NAIS BEZ POBEDE :: Semberija INFO ::

 

PARAMONT BEZ PORAZA DOČEKUJE PROLEĆE U BALKANSKOJ LIGI KOŠARKE U KOLICIMA, A NAIS BEZ POBEDE


Nastavljena je druga sezona Balkanske lige košarke u kolicima (Balkan Wheelchair Basketball League BWBLBalkan). BWBL čine ekipe iz četiri države: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina - Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski - Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont - Podgorica) i Srbije (KKK Nais - Niš).

BWBL se igra po trokružnom, gde svaki tim se sastaje sa drugim po tri puta. Igra se devet kola, a tim sa najviše bodova je šampion BWBL. Svaki tim je domaćin jednog turnira u sezoni. BWBL ima sedište u Sofiji.  
Redosled domaćina turnira je isti kao i prošle sezone (Bijeljina, Podgorica, Niš, Sofija), kao i raspored utakmica. Identično kao prošle godine, Podgorica je bila domaćin drugog turnira. Za razliku od prošle sezone kada je prošlogodišnji šampion, KKK Bijeljina, bez poraza dočekao proleće, sada taj epitet jesenjeg prvaka ide zasluženo ekipi KK OSI Paramont koja je pobedila kao domaćin Bijeljince i Nišlije. Prijatno iznaneđenje u odnosu na prethodnu sezonu je BKHU Levski koji je sa po dve pobede i poraza na deobi drugog mesta sa Bijeljincima. 
Turnir je, u prelepoj dvorani  Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra svečano otvorio g. Miloš Andrić, pomoćnik sekretara za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica. Pored Glavnog grada Podgorica, organizaciju turnira su pomogli Paraolimpijski komitet Crne Gore i NLB banka AD Podgorica.



KKK Nais : BKHU Levski 51:55 (14:8, 12:15, 10:16, 15:16)
Dvorana: Univerzitetski sportsko-kulturni centar, Podgorica
Gledalaca: 50
Sudije: Mugoša (Podgorica), Đikanović (Podgorica)
KKK Nais: Hadžović 6 (2 sk, 2as), Jovanović 4 (3 sk, 9 as) , Nonković (kap.) 4 (5 sk, 1 as) Dinić 5 (2 sk, 1 as) , Fucić (1 as), Marinković 4 (2 sk, 1 as) , Stevanović 12 (6 sk, 2 as), Lazarević 6 (1 sk), Tadić 10 (12 sk, 1as). Treneri: Hadžović, Stevanović, Krstić.   
BKHU Levski: Popov (1 sk, 1 as), G. Ivanov 21 (8 sk, 4 as), Fikov 15 (5 sk, 1 as), M. Ivanov 5 (3 sk, 1 as), Elenkov 14 (13 sk, 4 as), Mato, Vaklinov ( 1sk, 5 as), Hamdi. Treneri: Iskrov, D. Ivanov, Vaklinov, Drenski. 

Neizvesna košarkaška predstava je viđena u prvoj utakmici turnira u Podgorici. KKK Nais je krenuo silovito i u dva navrata tokom prve i druge četvrtine vodio i sa dvocifrenom razlikom. Ipak, iskusni igrači BKHU Levski su strpljivom igrom u odbrani manifestovani fanatičnim presingom po čitavom terenu, uspeli su da preokrenu rezultat i pred kraj utakmice vodili sa pet poena razlike. Presing Levskog je „naterao“ Nišlije da naprave čak 23 greške i pet puta da ne prenesu loptu na protivničku polovinu. Utakmica je mogla da uđe u produžetke, prvi put u istoriji lige, ali je deset sekundi pre kraja utakmice pri rezultatu 53:51 igrač KKK Nais, Slaven Nonković, istina ometan ispod koša promašio ceo obruč, što je uz zvuk sirene kaznio Nikolaj Vaklinov za konačnih 55:51 za BKHU Levski. 

„Neizvesna utakmica, nismo iskoristili loš šut protivnika. Imali smo prevelik broj grešaka, što je uz promašene ključne zicere uticalo da izgubimo utakmicu. Izgubili smo na osnovima košarkaške igre – dodavanju, hvatanju i šutu ispod koša. Izostanak Nemanje Vukašinovića se osetio, jer je on igrač koji bi uspešno probijao presing protivnika.“ – rekao je trener KKK Nais, prof. Miljan Hadžović.

Najefikasniji u timu BKHU Levski je bio Georgi Ivanov (21p, 8 sk, 4 as), ujedno i najbolji igrač utakmice, zadovoljan je drugom pobedom u tekućoj sezoni.  
„Čestitam Nišlijama na fer utakmici, ne bi bilo nezasluženo i da su i oni pobedili. Imali smo katastrofalan šut, ali sa odličnim presingom po čitavom terenu smo uspeli da dođemo do pobede. Čestitam mojim saigračima što su se borili kao lavovi, u skladu sa ponosnim imenom kluba koji nosimo – „Levski“ (lav na bugarskom)“ – rekao je igrač BKHU Levski, Georgi Ivanov. 



KK OSI Paramont : KKK Bijeljina 69:67 (26:8, 16:19, 10:22, 17:18)
Dvorana: Univerzitetski sportsko-kulturni centar, Podgorica
Gledalaca: 50
Sudije: Stanković (Niš), Mugoša (Podgorica)
KK OSI Paramont: Kuzmanović (1 sk), Baranin, Pepić, Husović (2 sk), Nokić, Nikolić, Murić, Mišurović 10 (6 sk, 1 as), Purić 13 (11 as), Pandžić 10 (10 sk, 6 as), Švraka 36 (8 sk, 2 as). Trener: Nikolić.
KKK Bijeljina: Jeremić 19 (7 sk, 2 as), Cvjetković 2, Duvnjak (1 sk), Joksimović, Sikima 6, Šarenac, Imširović 19 (13 sk, 14 as), Radovavljević, Kamberović 12 (sk, as). Trener: Cvjetković.

Derbi između dve prvoplasirane ekipepre ovog turnira je opravdao očekivanja. 136 koševa u najefikasnija i najneizvesnija utakmica u sezoni. Iako su sjajno krenuli i vodili sa čak 21 poena razlike (40:19) sredinom druge četvrtine, utakmica je ušla u neizvesnu završnicu. Najbolji akter Paramonta, Vlado Švraka Švraka (36 p, 8 sk, 2 as), rano je dobio četiri prekršaja, pa je celu treću četvrtinu presedeo na klupi: To su igrači KKK Bijeljina, predvođeni „tripl dabl mašinom“ Edisom Imširovićem (19 p, 13 sk, 14 as), iskoristili i ušli u poslednji period sa rezultatskim priključkom (52:49 za KK OSI Paramont). To je i donelo uzbuđenje do samog kraja utakmice kada je Boris Cvjetković pogodio za prvo vođstvo KKK Bijeljina (67:65). Zatim je KK OSI Paramont uzvratio sa dva uspešna napada. Kao i prethodna utakmica i ova je mogla da uđe u produžetke, ali je par sekundi pre kraja utakmice, ispostaviće se pri konačnom rezulztatu (69:67 za KK OSI Paramont) igrač KKK Bijeljina, Dragan Sikima, kao i njegov „prethodnik“ Nonković, neometan ispod koša promašio ceo obruč.

„Nismo se predavali i kada smo bili na -21. Iskoristili smo izostanak najboljeg igrača Paramonta, Vlada Švrake, te smo uhvatili rezultatski priključak. Velika borba obe ekipe, vrlo efikasna utakmica. Osetio se izostanak Strahinje Rosuljaša i Predraga Šarenca u tranziciji.“ – rekao je igrač/trener KKK Bijeljina, Boris Cvjetković. 
Najefikasniji u redovima Podgoričana je bio Vlado Švraka, ujedno i najbolji igrač utakmice.
„Aktuelni ampion lige, KKK Bijeljina, pokazala je karakter kakvu imaju samo šampioni. Maestralno su se vratili sa -21, čak prešli i u vođstvo. Ne bi bilo nezasuženo i da su oni pobedili u jednoj sjajnoj utakmici. Čestitam im na fer borbi, kao i mojim saigračima. – rekao je igrač KK OSI paramont, Vlado Švraka. 

KK OSI Paramont : KKK Nais 66:44 (19:14, 20:13, 16:3, 11:16)
Dvorana: Univerzitetski sportsko-kulturni centar, Podgorica
Gledalaca: 50
Sudije: Ćetković (Podgorica), Stanković (Niš) 
KK OSI Paramont: Kuzmanović (2 sk), Baranin (sk, as), Pepić, Husović 2 (sk, as), Nokić, Nikolić (sk, as), Murić, Mišurović 20 (11 sk), Purić 13 (sk, as), Pandžić 4 (sk, as), Švraka 27 (sk, as). Trener: Nikolić.
KKK Nais: Hadžović 4 (4 sk, 2as), Jovanović 8 (5 sk, 3 as), Nonković (kap.) 4 (1 sk, 3 as) Dinić 4 (1 sk, 1 as) , Fucić, Marinković, Stevanović 6 (10 sk), Lazarević  8, Tadić 9 (12 sk). Treneri: Hadžović, Stevanović, Krstić.   
Od samog početka utakmice je ulogu favorita u potpunosti opravdao KK OSI Paramont, koji je osim na početku (6:2 za KKK Nais) sve vreme bi u vođstvu, u jednom trenutku i sa 27 poena razlike (57:30). Odsustvo neizvesnosti je omogućilo da svi igrači obe ekipe budu na parketu. Najefikasniji na utakmici je bio i najbolji strelac lige, Vlado Švraka (27 p, 9 sk, 7 as), dok u timu KKK Nais nijedan igrač nije imao „dvocifreni“ učinak u poenima.
„Emotivno i energetski smo se istrošili u utakmici sa Levskim. Izostanak kapitena Kostića, Dejana Šimandlija i Nemanje Vukašinovića se osetio. Ipak, KK OSI Paramont je pokazao zašto je, za sada, najbliži tituli. Borili smo se koliko smo mogli, ostaje neverica što smo u trećoj četvrtini postigli samo tri poena i pokvarili utisak. Ipak, ove godine svesno idemo na sticanje iskustva na štetu rezultata, verujem da ćemo na proleće ostvariti ovosezonski „prvenac“. – rekao je kapiten Slaven Nonković.
Kapiten Podgoričana, Nikola Mišurović, uvek je efikasan protiv Naisa, što je bilo i ovog puta (20 p, 11 sk).
„Presrećni smo što smo rezultatski sjajno počeli sezonu, sa sve četiri pobede čekamo turnir u proleće u Nišu. Upravo protiv domaćina sledećeg turnira, KKK Nais, koga smo prošle sezone pobedili u najbitnijoj utakmici i osvojili titulu vicešampiona, danas smo igrali rasterećenije i kontrolisali ceo meč. Čestitam svim protivniku i našoj ekipi na fer borbi.“ – rekao je kapiten jesenjeg šampiona BWBL, Nikola Mišurović.  


KKK Bijeljina : BKHU Levski 54:44 (12-7, 16-14, 10-15, 16-8)
Dvorana: Univerzitetski sportsko-kulturni centar, Podgorica
Gledalaca: 50
Sudije: Ćetković (Podgorica), Mugoša (Podgorica) 

KKK Bijeljina: Jeremić 19 (7 sk, 2 as), Cvjetković 2, Duvnjak (1 sk), Joksimović, Sikima 6, Šarenac, Imširović 19 (13 sk, 14 as), Radovavljević, Kamberović 12 (sk, as). Trener: Cvjetković.
BKHU Levski: Popov (1 sk, 1 as), G. Ivanov 21 (8 sk, 4 as), Fikov 15 (5 sk, 1 as), M. Ivanov 5 (3 sk, 1 as), Elenkov 14 (13 sk, 4 as), Mato, Vaklinov ( 1sk, 5 as), Hamdi. Treneri: Iskrov, D. Ivanov, Vaklinov, Drenski. 
Duel između ekipa iz Bijeljine i Sofije je imao svoju draž. Na prethodnom turniru u Bijeljini  je BKHU Levski pobedio domaćina, šampiona BWBL, KKK Bijeljina, pa se s pravom očekivao revanš. Čvrsta i borbena utakmica od početka do kraja, obilovala je atraktivnim potezima na obe strane. Iako nijednom nije bio u vođstvu, početkom poslednjeg perioda Levski je držao priključak na -2 (40:38 za KKK Bijeljina). Ipak, šampion se ovoga puta nije dao iznenaditi i pobedio je sa 10 poena razlika. Ipak, ta razlika nije dovoljna da KKK Bijeljina bude druga na polusezoni, jer je na svom terenu od bugarske ekipe izgubila sa 12 poena razlike. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas zanimljivo proleće, gde matematički tri ekipe mogu da budu ovosezonski šampioni, jer je ove sezone liga ujednačenija. Najefikasniji igrač utakmice je bio Enes Kamberović iz KKK Bijeljina, a uspešniji od ostalih u BKHU Levski je bio Georgi Ivanov sa 13 poena. 

„Pokušali smo da ponovo iznenadimo KKK Bijeljina, ali sada nismo bili uspešni. Mislim da je presudio naš lošiji % šuta u odnosu na protivnika (42%:53%) i dominacija protivnika u skokovima (34:22). Mora da budemo zadovoljni dosadašnjim tokom ovosezonske BWBL, jer sada imamo dve pobede, koliko cele prošle sezone.“ – rekao je trener BKHU Levski, dr Vladimir Iskrov.

Jedini igrač sa tripl-dabl učinkom na turniru u Podgorici je bio Edis Imširović iz KKK Bijeljina. Na utakmici protiv BKHU Levski je ostvario učinak od 19 poena, 13 uspešno uhvaćenih lopti i 14 proigravanja saigrača. 
„Sjajan turnir u Podgorici, odlična košarka, velika borba svih ekipa. Protiv ekipe iz Sofije smo ušli koncentisano u meč, nismo ponovili greške sa prethodnog turnira u Bijeljini kada smo protivniku dozvolili da rezultatski konktroliše celu utakmicu. Igrali smo timski i strpljivo, pa pad u trećoj četvrtini koju smo izgubili sa pet poena razlike je bezbolno prebrođen. Optimistično čekamo turnir u Nišu, gde ćemo sa dve pobede vratiti KKK Bijeljina u šampionsku trku." - “rekao je igrač utakmice, Edis Imširović.

Tabela:
KK OSI Paramont 4:0 257:215 8 bodova
KKK Bijeljina 2:2 213:211 6 bodova
BKHU Levski 2:2 234:211 6 bodova
KKK Nais 0:4 183:260 4 boda