Bajka se nastavlja: Nadica Božanić je šampionka sveta :: Semberija INFO ::

 

Bajka se nastavlja: Nadica Božanić je šampionka sveta


Фото - World Taekwondo
Nadica Božanić, 21-godišnja Zemunka, nova je šampionka sveta u tekvondou u kategoriji do 73 kilograma! Naslednica legendarne Milice Mandić zadivila je sve noćas u Gvadalahari i sa pet blistavih pobeda upisala je svoje ime među 18 šampionki planete u poluteškoj kategoriji.

Srbija je na ovaj način osvojila drugo zlato na 25. Svetskom prvenstvu i petu medalju (2-1-2), pa je uoči poslednjeg dana Šampionata na trećoj poziciji po uspešnosti, iza domaćina Meksika i Kine, koja je jedina došla do šest medalja.



Borbe Nadice Božanić u dvorani „Plivačkog centra“ u Gvadalahari, ostaće zlatnim slovima upisane u već bogatu istoriju srpskog tekvondoa.

U ranim jutarnjim časovima prvo je slomila otpor snažne Turkinje Sude Jaren Uzunčavdar, bilo je 2:0 (7:5, 7:2). Nakon toga, posle tri teške runde, slomila je otpor i Amerikanke Medlejn Gorman-Šor – 2:1 (9:3, 10:13, 3:2).

U četvrtfinalu je došla na red iskusna Kazahstanka Džansel Deniz, koja je savladana rezultatom 2:0 (15:3, 8:8).

Meč protiv sjajne Britanke Rebeke Mekgoven u polufinalu, predstavljao je pravi „doktorat“ za devojku, koja je prve korake načinila u tekvondo klubu Imperijum, kod Jugoslava Nastasića. U prvoj rundi je izdržala sve nalete godinu dana starije Škotlanđanke, gubila je 2:0 i 4:2, ali je isto tako znala da uzvrati u završnici i povede sa 8:4, što je bilo dovoljno za vođstvo.

U drugoj rundi, strpljenje i sjajna fizička priprema, došli su do izražaja. Sjajno vođena iz ugla, od strane selektora Dragana Jovića, Nadica je zabeležila pobedu za svoje prvo svetsko seniorsko finale.

A onda je na red došla svetska šampionka i osvajačica srebra iz Tokija, Korejka Li Dabin. Dobro poznata našim devojkama, posebno Milici Mandić, koja je savladala prošle godine u olimpijskom finalu, a koja je prisustvovala ovom meču, 25-godišnjakinja iz Ulsana, verovatno željna revanša, od starta se obrušila na Božanićevu.

A nakon što je izdržala prvi nalet, Nadica je u drugom delu prve runde dala do znanja rivalki, da neće tako lako odbraniti svetsku titulu. Usledile su sjajne kontre, a u pravom vatrometu udaraca, Srpkinja je stigla do vođstva – 12:8!

Druga runda predstavljala je i rat nerava. Dugo je trajala rezultatska klackalica i minimalno vođstvo Dabinove, ali je završnica pripala srpskoj heroini. Precizni udarci Nadice Božanić uskoro su označili i kraj meča, pa je Srbija dobila četvrtog svetskog šampiona u tekvondou, posle Milice Mandić, Vanje Stanković i Mahdija Hodabakšija.

U muškoj kategoriji do 54 kilograma, trijumfovao je čudesni 19-godišnjak Omar Gergelji Salim, momak rođen u Americi, koji nastupa za Mađarsku. U finalu je deklasirao Meksikanca Cezara Rodrigeza i najavio blistavu karijeru.

Reprezentativac Srbije, Relja Ivković, poražen je u prvom kolu od Malezijca Sebastijana Tana sa 2:0 (4:1, 6:1).

Poslednjeg dana Svetskog prvenstva, Srbija će imati još jednog predstavnika. U najlakšoj ženskoj kategoriji, do 46 kilograma, nastupiće Lana Komnenović, koja će u šesnaestini finala na megdan Azerbejdžanki Minaji Akbarovoj.


Sport klub