BIJELjINAC NA TUZLANSKOJ BICIKLIJADI :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINAC NA TUZLANSKOJ BICIKLIJADI


Foto
U Tuzli je u nedjelju, 21. avgusta održana tradicionalna sportska manifestacija „Tuzlanska biciklijada“. Bilo je ovo 10. jubilarno izdanje najveće smotre biciklista amatera koja za cilj ima popularizaciju bicikla kao alternativnog, ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

-Mi, iz Biciklističkog kluba „Tuzla“ ponosni smo zbog činjenice da smo uspješno organizovali desetu biciklijadu. Prelijepo druženje, mnogobrojni učesnici i prijatelji koji su došli iz svih krajeva BiH, upotpunili su naš jubilej. Nadmašili smo broj od 6.000 učesnika i ovo je najmasovnija i najuspješnije organizovana biciklijada. Poruku koju šaljemo iz Tuzle glasi: Vozimo ekonomično, živimo ekologično i s tim u vezi danas je zelena kolona biciklista prošla Tuzlom i skrenula pažnju na to kako je bitno da smo svjesni i savjesni, odnosno kako svjesno i odgovorno trebamo brinuti o našem aerozagađenju, o mobilnosti, o budućim generacijama“, izjavio je Mirsad Jusić, predsjednik Biciklističkog kluba „Tuzla“ i idejni tvorac biciklijade.



Biciklijadu su otvorili najmlađi učesnici koji su odvezli dionicu u dužini od dva kilometra, a onda je startala biciklijada za nešto starije bicikliste na dionici od 14 kilometara. Trasa biciklijade prolazi kroz najveći dio centralnog gradskog područja, u blizini najvećeg broja znamenosti grada. Ruta je prilagođena za rekreativce i nije prezahtjevna obzirom da se vozi po gradskim ulicama.



Ove godine organizatori biciklijade su pripremili poseban prostor na kojem su zaljubljenici u stare modele bicikala mogli izložiti svoje stare, restaurisane ljubimce. Ovaj muzej na otvorenom imao je cilj upoznavanje mlađih i podsjećanje starijih biciklista na nekadašnje dvotočkaše koji su se vozili našim ulicama. Jedan od onih koji je dio svoga blaga predstavio znatiželjnim posjetiocima u Tuzli bio je i Dragiša Jović, član Biciklističkog kluba „BN cycling team“, nekadašnji višestruki šampion BiH u biciklizmu i član reprezentacije BiH. Dragiša u rodnom Batkoviću ima pravi mali muzej starih modela bicikala. Modele koji su nerijetko u kategoriji starog gvožđa, Dragiša kupuje ili dobija na poklon a zatim im u svojoj radionici ponovo vraća dušu. Pet takvih primjeraka mamilo je pažnju posjetilaca Tuzlanske biciklijade.



-Moj je život neraskidivo vezan za biciklizam i gdje god imam priliku da promovišem koristi koje ljudi mogu imati zbog vožnje bicikala, tu sam. U okviru Tuzlanske biciklijade predstavio sam samo pet svojih modela. Mogao sam i više ali je bio problem u prevozu. Svejedno, ovo je jako dobra ideja, mnogo je djece i mladih dolazilo ovdje i mnogi su po prvi put vidjeli neke od ovih modela bicikala“, rekao je Dragiša Jović za „Semberija INFO“.

(Semberija info)