​KROS RTS DOLAZI I U BIJELjINU :: Semberija INFO ::

 

​KROS RTS DOLAZI I U BIJELjINU


U prostorijama Pedagoškog fakulteta u Bijeljini danas je potpisan sporazum o saradnji između ove visokoškolske institucije i predstavnika manifestacije „Kros RTS“.

„Kros RTS“ je najveća i najmasovnija atletska manifestacija u savremenoj Evropi. Prvobitno je, kao ideja sportske manifestacije potekao iz studija Radio Beograda u jesen 1990. godine. Ideja je bila da se na što više mjesta u Srbiji, organizuje takmičenje u krosu za predškolarce i učenike osnovnih škola. Aprila mjeseca 1991. godine održan je Prvi kros Radio Beograda. Nakon prve trke slijedile su još 22 na kojima je ukupno učestvovalo 6373 takmičara. Danas se ova atletska manifestacija zove „Kros RTS-a kroz Srbiju“. Za jedan dan, 13. maja ove godine u Srbiji je trčalo 422.003 djece! Najbolje plasirani mladi atletičari iz svih gradova imaće priliku da se na jesen takmiče na završnici koja se sastoji od pet takmičenja – u pet gradova u Srbiji, pet subota zaredom.



Tokom prethodne tri decenije „Kros RTS“ je evoluirao u manifestaciju sportskog, obrazovnog i umjetničkog karaktera. Pored atletike okuplja mlade i kroz projekat Obrazovni krug te na umjetničkim manifestacijama IKT film Fest i Street art.

- Naš Pedagoški fakultet je prošle godine dobio poziv da učestvuje na „Kros RTS-a“ po prvi put. Uz institucije iz još 13 zemalja bili smo jedini predstavnik Republike Srpske. Bilo nam je jako prijatno učestvovati u manifestaciji koja pored svog primarno sportskog aspekta kroz konkretne programe brine o očuvanju kulture i identiteta srpskog naroda širom svijeta“, rekao je Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini.



Danas potpisanim sporazumom predviđeno je da se putem Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine, već od ove godine što više mladih uključuje u „Kros RTS-a“ i to ne samo u obrazovni segment manifestacije. Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Atletskog kluba „Atletik“ kako bi se sljedeće godine jedno od završnih takmičenja u krosu, šesto u nizu, organizovalo u Bijeljini.

- Cilj nam je da uključimo vaš atletski klub i kompletno atletsko biće Republike Srpske u „Kros RTS“, u sva tri takmičarska segmenta“, izjavio je Stevan Kovačević, osnivač i direktor „Kros RTS“.


Semberija info