FORMULA 1 PONOVO U SRBIJI :: Semberija INFO ::

 

FORMULA 1 PONOVO U SRBIJI


Foto
Povodom obilježavanja godišnjice jedine Gran-pri trke održane u Beogradu 1939. godine, trka bolida formule 1 F1 Show Run Beograd od Studentskog parka do Terazija biće održana 17. septembra ove godine.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da se radi o događaju koji se odigrava u različitim evropskim gradovima i izrazio zadovoljstvo što će i Beograd biti domaćin ove manifestacije.

- Za Beograd je bio veoma važan taj 3. septembar 1939. godine kada je glavni grad bio domaćin Gran-prija, tada najvećeg automobilskog događaja u svijetu. Taj događaj nije bio naročito pominjan u istorijatu grada, možda i zato što je povod bio rođendan tada kraljevića Petra Drugog. Njegova majka, kraljica Marija bila je pasionirani vozač i u našu zemlju je donijela ljubav prema automobilizmu i promovisala ga kao način života.

Trka je tada bila centralni događaj, koju je, nažalost, zasjenio napad nacističke Njemačke na Poljsku. Kako god bilo, u tom vrtlogu svjetskih događaja mi smo organizovali trku pred 80.000 gledalaca, a koliko je taj događaj bio zanimljiv dovoljno govori podatak da je Beograd tada imao 380.000 stanovnika - kazao je Mladenović, podsjetivši da je tada održana i moto-trka kao uvodno dešavanje.


On je ukazao da današnji Beograd podržava ovakve manifestacije jer privlače turiste koji mogu da se uvjere da glavni grad ima još mnogo toga da ponudi.

- Zaista smo srećni što Beograd možemo da stavimo na mapu gradova koji imaju tu vrstu ponude. Bićemo kao i do sada veoma dobri domaćini svim gostima grada i nadam se da neće biti otežavajućih okolnosti. Beograd ima trku na Ušću i trku na Avali, ali ovo je nešto zaista posebno, jer kada kažete Formula 1, svi obraćaju pažnju. Drago mi je i što će sa nama biti Dejvid Kultard, jedan od legendarnih vozača, koji će nam svojim prisustvom pomoći da dodatno promovišemo naš grad - istakao je Mladenović.

Kultard, čije su se trke pratile od 1994. do 2008. godine, kada se zvanično penzionisao, voziće bolid Formule 1 ulicama Beograda i to će biti samo jedan dio bogatog programa.

Njemačka ekipa Red Bull Drift Brothers prirediće drift šou, a motociklistička uloga pripada Litvancu Arunasu Gibiježi, specijalisti za “stant rajd“.

(RTRS)