SVEČANA CEREMONIJA ZA KRAJ OLIMPIJSKIH IGARA U TOKIJU :: Semberija INFO ::

 

SVEČANA CEREMONIJA ZA KRAJ OLIMPIJSKIH IGARA U TOKIJU


Foto: twitter
Svečanom ceremonijom danas se poslije 16 dana završavaju 32. Olimpijske igre u Tokiju na kojima je Srbija osvojila devet medalja.

Predstavnici svih 206 zemalja učesnica, sa nacionalnim zastavama u rukama, ušli su na stadion i formirali krug na centru.

Zlatna karatistkinja Jovana Preković nosi zastavu Srbije i predvodi srpsku delegaciju na ceremoniji zatvaranja.
Poslije odlaganja od godinu dana, zbog pandemije virusa korona, Igre su uprkos restriktivnim merama i bez publike, uspješno završene, a za medalje u različitim sportovima nadmetalo se više od 11.000 sportistista iz cijelog svijeta.

Osim sportista, svečanosti prisustvuju i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, japanski Car Naruhito i drugi zvaničnici.

Bah je olimpijsku zastavu uručio gradonačelnici Pariza Ani Hidalgo, nakon što mu ju je predala guvernerka Tokija Juriko Koike.

Olimpijski tim Srbije sa Igara u Tokiju vraća se sa devet osvojenih medalja - tri zlate, jednom srebnom i pet bronzanih, čime je odboren dosadašnji rekord od osam sa prethodnih OI u Rio de Žaneiru.

Sa bilansom medalja 3-1-5, Srbija je zauzela 28. mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Najusjpešniji su sportisti SAD sa 39 zlatnih, 41 srebronom i 33 bronzane medalje, slijedi Kina (38-32-18), dok je domaćin Japan završio kao treći sa bilansom 27-14-17.
 
(TANjUG)