Reimu pobjeda u Banjaluci i žuta majica :: Semberija INFO ::

 

Reimu pobjeda u Banjaluci i žuta majica


BANjALUKA - Pobjednik 15. izdanja Trke “Beograd-Banjaluka” je biciklista ekipe “Mazovže serce Polski” Mikel Reim, koji je preoteo žutu majicu Justinu Volfu, zahvaljujući odličnoj vožnji u posljednjoj etapi koja je počela u Prijedoru, a već tradicionalno završila u Banjaluci.

“Tačno 170 biciklista iz 30 zemalja svijeta prevezli su tokom četiri dana 510 kilometara i učinili da trka ove godine bude daleko najjača i najuzbudljivija, čemu svjedoči činjenica da je Estonac slavio sa samo sekundom prednosti u odnosu na Volfa”, saopšteno je iz pres-službe trke “Beograd-Banjaluka”.

Ovo je drugi uzastopni trijumf za poljski tim, pošto je pobjednički šampanjac prošle godine otvorio Jakub Kačmarek.


U saopštenju je navedeno da su Poljaci imali najbolju taktiku, a Reim je sačuvao snagu za finiš u kojem je slavio ispred Andree Gvardinija iz rumunskog “Đotija” i Leonarda Markiorija koji nastupa za italijanski “Androni Đokatoli”.

Reim je rekao da mu se konačno sve poklopilo u ovoj posljednjoj etapi i da je bio dobar i prve tri, ali da su mu se dešavali pehovi.

“Sada mi se sve vratilo i ovo je sigurno jedan od najvećih uspjeha u karijeri. Prijatno sam se osjećao tokom sva četiri dana, a uz poboljšanje sitnih detalja ova trka može da bude među dvije-tri najbolje u prvoj kategoriji”, rekao je pobjednik, koji dolazi iz Estonije.

Volf je rekao da je prilično razočaran jer je izgubio žutu majicu zbog jedne sekunde.

“Ipak, ovo je za mene bila dobra trka u kojoj sam pokazao da se mogu takmičiti na najvišem nivou”, rekao je Volf.

Bijelu majicu, namijenjenu najboljem vozaču do 23 godine, kući je odnio Ukrajinac Andrij Ponomar Androni, koji vozi za italijanski pro kontinental tim “Androni Đokatoli”.

Najbolji brdski vozač je Danijel Oer iz ekipe “VSA KTM Grac”, zbog čega je zaslužio plavu majicu, dok je crvenu - za najboljeg sprineta obukao njegov timski kolega Aleksander Gracer.

Ono što je dalo poseban šmek trci jeste veliki broj gledalaca duž staze kuda se karavan kretao, a tako je bilo u posljednjoj etapi u Kozarskoj Dubici i Gradišci, kao i Malom Razboju, rodnom mjestu olimpijcu Jugoslavije Tanasije Kuvalje, te osnivača trke Tihomira Kuvalje.

Direktor Trke Vladimir Kuvalja istakao je da je u svim gradovima bio odličan ambijent.

“Srećan sam što je sve prošlo bez problema u ovim izazovnim vremenima, a posebno što je moja Banjaluka na veličanstven način dočekala bicikliste”, rekao je Kuvalja.

Bicikliste je u Banjaluci dočekao gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da nedostaje ovakvih manifestacija koje pokazuju kako sport spaja ljude.

On je ocijenio da se izreka da svi putevi vode u Rim sada može primjeniti za Banjaluku, koja je ugostila bicikliste sa pet kontinenata.

“Ponosan sam i srećan što nam je trka ujedno pomogla da se zbližimo sa kolegama iz nekoliko gradova Srpske i Srbije”, rekao je Stanivuković.

Ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović naglasila je važnost trke, koja već 15 puta okuplja bicikliste iz svih krajeva svijeta.

U cilju su bicikliste pozdravili i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je oduševljen što je grad na Sani prvi put bio domaćin etape, kao i predstavnici gradskih vlasti Obrenovca i Šapca.

Srna / Glas Srpske