BOKS: POČINjE REGIONALNA LIGA BALKANA :: Semberija INFO ::

 

BOKS: POČINjE REGIONALNA LIGA BALKANA


Usmjereni na zajedničku promociju i afirmaciju boksa na regionalnom i međunarodnom nivou, ističući njegov sportski, ali i širi društveni, edukativni i privredni značaj, Bokserski savezi država nastalih raspadom Jugoslavije pokrenuli su inicijativu o formiranju regionalne lige u olimpijskom boksu.

Prvi zajednički sastanak održan je u Somboru 15. januara 2021. godine na kojem su prisustvovali predsjednici bokserskih saveza: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Na sastanku su definisane osnovne propozicije takmičenja neophodne za početak rada regionalne lige u boksu.

Predsjednici bokserskih saveza šest zemalja nastalih raspadom Jugoslavije su  19. februara 2021. godine u Beogradu prisustvovali ceremoniji potpisivanja Deklaracije o pokretanju Regionalne lige u boksu. Ceremoniji je prisustvovao i predsjednik Svjetske bokserske federacije (AIBA) Umar Kremlev.

Jedan od ciljeva Regionalne lige je povratak regionalnih klubova koji imaju dugu tradiciju, a koji su iznjedrili evropske, svjetske i olimpijske prvake, kao što su Željezničar, Sarajevo, Radnički, Partizan, Crvena zvezda, Pula, Dinamo iz Zagreba. Kroz formiranje Regionalne bokserske lige cilj je doprinijeti podizanju kvaliteta klupskog boksa i promociji boksa na regionalnom nivou, prije svega kroz lansiranje Grand Pri turnira, čiji će cilj biti, između ostalog integrisanje postojećih turnira u sklopu jedinstvenog, zajedničkog brenda. 

Bosnu i Hercegovinu će u Regionalnoj ligi predstavljati bokseri Bokserskog kluba „Radnik“ - šampioni Premijer lige BiH u boksu.



- Ne vraćamo se u nazad. Mi smo veliki klub koji je davno pomjerio istoriju bijeljnskog sporta. Naši sportisti su obišli svijet i najveće sportske manifestacije. Onaj ko se nalazi u defileju sportista dok gori Olimpijski plamen i pozdravlja te aplauzom 150000 ljudi sa tribina i terena zna šta znači biti vrhunski sportista. Voljeli bi da i drugi sportisti iz Bijeljine, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine to isto dožive, jer se to ne može riječima opisati,“ poručuju iz BK „Radnik“.

Iako još uvijek nije zvanično potvrđen tačan datum početka ovog takmičenja, predsjednik Bokserskog saveza BiH Enes Peštek već je ranije istakao očekivanje da bi liga trebala početi do kraja aprila.

Mečeve Regionalne bokserske lige prenosiće TV Arena sport.