Košarkaški savez Republike Srpske slavi 30 godina od osnivanja :: Semberija INFO ::

 

Košarkaški savez Republike Srpske slavi 30 godina od osnivanja


BANjALUKA - Košarkaši savez Republike Srpske slavi veliki jubilej - 30 godina od osnivanja.

Tog 7. novembra 1992. godine u banjalučkom Banskom dvoru osnovan je jedan od najbrojnijih i najuspješnijih saveza koji okuplja više od 90 klubova pod svojim okriljem, a iznjedrio je veliki broj asova koji su slavu Srpske pronijeli širom svjetskih meridijana kao rijetko ko pored njih. Povodom obilježavanja jubileja izdata je monografija Saveza, autora Željka Tice, u kojoj je sabrano 30 godina uspješnog rada. U njoj su opisana sva takmičenja pod ingerencijom KSRS, spomenuti rukovodioci Saveza, predstavljeni klubovi, treneri i igrači koji su obilježili jedan period ili i dalje rade na razvoju košarke na ovim prostorima.

- Nova monografija je tu da nam pokaže gdje smo nekad bili, a gdje smo sada, odnosno koliko smo napredovali u međuvremenu. Veliki jubilej obilježićemo svečanom akademijom početkom decembra, kada ćemo nagraditi zaslužne pojedince i kolektive. Takođe, krajem istog mjeseca organizovaćemo košarkaški sabor, odnosno revijalnu utakmicu selekcija Republike Srpske i Košarkaške lige Srbije koja bi trebalo da bude odigrana u Gradišci. Ujedno, biće organizovana i izložba “Košarka u Republici Srpskoj” na kojoj će biti predstavljeni svi uspjesi od osnivanja do danas - istakao je predsjednik KSRS Aleksandar Đurđević.

On je na toj poziciji naslijedio Borisa Spasojevića, dok su ranije funkciju prvog čovjeka Saveza obavljali Dragan Despotović, Milorad Dodik i Zoran Tegeltija.

- Smatramo da Savez dobro radi i naš cilj je da klubovima obezbijedimo uslove za nesmetan rad da bi oni stvorili neke nove košarkaške asove kao što je to bio slučaj ranije. Ponosni smo na prvih 30 godina, ali gledamo u budućnost. Srećni smo zbog okupljanja mlađih reprezentativnih selekcija kao i njihovih nastupa na turnirima regiona - dodao je Đurđević.

Monografija


Autor monografije “30 godina Košarkaškog saveza Republike Srpske” Željko Tica dopunio je izdanje od prije pet godina.

- Jubileji nas obično vraćaju u prošlost kada je Savez osnovan. Desilo se to u ratu, a rastao je u miru i izrastao u to što sada jeste. Problema tokom pisanja monografije nije bilo jer su zaposlenici Saveza, prvenstveno Pero Vranković, odlično arhivirali materijale pa je sve bilo olakšano - rekao je Tica.


Glas Srpske