KKK „BIJELjINA“ LIDER BALKANSKE LIGE U KOŠARCI U KOLICIMA :: Semberija INFO ::

 

KKK „BIJELjINA“ LIDER BALKANSKE LIGE U KOŠARCI U KOLICIMA


Proteklog vikendau Podgorici jeodigran drugi turnirBalkanske lige u košarci u kolicima (Balkan Wheelchair Basketball League - BWBL).Nakon što je 24. oktobra u Bijeljini organizovan prvi turnir, na drugom turniru BWBL u sezoni 2021/2022. su odigrana druga dva kola.

Ligu čine ekipe iz četiri države: Bosne i Hercegovine (KKK „Bijeljina“ Bijeljina), Bugarske (BKHU „Levski“ Sofija), Crne Gore (KK OSI „Paramont“ Podgorica) i Srbije (KKK „Nais“ Niš). BWBL se igra po trokružnom Borgovom modelu, gde se svaki tim sastaje sa drugim po tri puta. Igra se devet kola, a onaj ko ima najviše bodova je šampion BWBL. Planirano je odigravanje četiri turnira.

Nakon dvije ubjedljive pobjede na prvom turniru u Bijeljini, ekipa KK OSI „Paramont“ Podgorica je pretrpjela dva poraza, od KKK „Bijeljina“ Bijeljina (34:68) i KKK „Nais“ Niš (51:55). Podgoričani su nastupili bez dva najbolja igrača sa prvog turnira, Nermina Hujića i Dina Dizdarića, ali borbenost i želja domaćih košarkaša u kolicima nije izostala. Najbolji u redovima podgoričke ekipe je bio Nikola Mišurović (14 poena u prvoj i 21 poen u drugoj utakmici). U neizvjesnoj utakmici protiv Nišlija istakli su se i Nermin Pandžić (16 poena) i Senad Husović (12 poena).

Košarkaši u kolicima iz Niša sa puno samopouzdanja očekuju sljedeći turnir koji će biti organizovan u gradu na Nišavi sljedeće godine u martu. Dvije tijesne pobjede, protiv BKHU „Levski“ Sofija (52:49) i KK OSI „Paramont“ (55:51), ekipa trenera Miljana Hadžovića treba najviše da zahvali Vladu Švraki (36 poena u prvoj i 16 poena u drugoj utakmici). Valja napomenuti da je čak devet igrača ekipe iz Niša postiglo poene na utakmici protiv podgoričke ekipe.

Tihi favoriti iz sedišta BWBL, BKHU „Levski“ Sofija, još traži prvu pobjedu. Ekipa iz Bugarske je izgubila tijesan meč „na jednu loptu“ sa komšijama iz Niša, vođeni reprezentativcem Persijanom Elenkovim (19 poena). Bugarska ekipa je izgubila drugu utakmicu na turniru u Podgorici od raspoloženih Bijeljinaca (47:61), a ubjedljiviji poraz nisu pretrpjeli zahvaljujući raspoloženim Persijanu Elenkovu i Nikolaju Vaklinovu (po 14 poena).

Iako oslabljena neigranjem nekoliko košarkaša, najmlađa ekipa na turniru, KKK „Bijeljina“,vođena sjajnim strategom Novom Trifunovićem dočekaće proljeće na čelu tabele BWBL, sa sve četiri pobjede. Podgoričke dvije ubjedljive pobjede nad domaćinom KK OSI „Paramont“ (68:34) i BKHU „Levski“ Sofija  (61:47) ekipa iz Bijeljine treba da zahvali sjajnim igrama Edisa Imširovića (24 poena u prvoj i 12 poena u drugoj utakmici) i Strahinje Rosuljaša (18 poena u prvoj i 17 poena u drugoj utakmici). Vrijedi napomenuti da je u drugoj utakmici protiv BKHU „Levski“, mladi Predrag Šarenac postigao 16 poena.

U martu2022. godine igra se treći turnirčiji će domaćin biti Niš.