INTERVJU: KOŠARKAŠKI TRENER IGOR MIHAJLOVIĆ :: Semberija INFO ::

 

INTERVJU: KOŠARKAŠKI TRENER IGOR MIHAJLOVIĆ


Košarkaški trener iz Bijeljine Igor Mihajlović posljednjih dana postao je poznat široj publici zbog dobrog vođenja ekipe KK ,,Drina Princip’’ iz Zvornika, sa kojom je ostvario saradnju u okviru Prve lige Republike Srpske. To je bio povod da sa Mihajlovićem razgovaramo o njegovoj karijeri, košarkaškom pozivu, stanju u košarci i daljim planovima.



Evo šta je za portal Semberija info rekao poznati sportista:

Trenutno obavljate nekoliko funkcija u različitim košarkaškim klubovima. Kako uspijevate da uskladite obaveze i postižete odlične rezultate?

-Sticajem okolnosti, moja funkcija je trenutno specifična - vodim mlađe selekcije Partizanove škole iz Beograda, odnosno jedan odjeljak koji je organizovan u Republici Srpskoj. Riječ je o školi koja postoji već osam godina, a u Bijeljini radimo tri godine. U posljednje vrijeme napravili smo saradnju sa bijeljinskim Košarkaškim klubom ,,Radnik’’, u kojem vodim juniore. Osim toga, odnedavno sam trener prvog tima ,,Drine Princip’’ iz Zvornika, gdje sam prije sedam kola pozvan da probamo da se spasimo od ispadanja iz Prve lige RS. To smo uspjeli i sada se nalazimo na osmom mjestu. Sve ove funkcije zahtijevaju vrijeme i profesionalnost, ali uspijevam da se posvetim svima podjednako.
 
Kako su izgledali Vaši počeci u košarci? Da li ste planirali da Vaša profesija bude vezana za sport? 

-U KK ,,Radnik’’ sam igrao košarku od 1992. godine do 1999, prošao sam sve mlađe selekcije, a zatim igrao za prvi tim i sa 18 godina bio kapiten. Nakon toga sam počeo da radim kao trener 2003. godine. Vidio sam sebe kao trenera, jer je cijeli moj život obilježila košarka, sport koji zaista volim. Dvanaest godina sam radio u KK ,,Radnik’’, sa svim kategorijama, i neke najveće uspjehe koje je ovaj klub postigao, napravio je pod mojim vodstvom. Bili smo peti u BiH sa seniorima, jednu godinu smo ušli iz Prve lige u Premijer ligu, a sa juniorima sam bio prvak BiH 2007. godine, što je tada bio zaista veliki uspjeh. Imao sam čast da dvije godine učestvujem u evropskim prvenstvima, gdje sam bio pomoćni trener u juniorskoj reprezentaciji BiH.

Kako u današnje vrijeme, kada klubovi često imaju probleme sa finansijama i prostorom za treniranje, održati sportski duh i dati nadu mladima?

-Osnovni preduslov da mlade približimo sportu jeste da imamo prostor za treninge. Mi se snalazimo na razne načine, uspjeli smo prije tri godine da nekim svojim sredstvima renoviramo sportsku salu u Osnovnoj školi ,,Jovan Dučić’’, te dva vanjska terena posredstvom projekta koji smo realizovali sa UNDP. Kada bi Gradska uprava i drugi nadležni uspjeli da naprave još dvije-tri školske dvorane, ali i gradsku dvoranu, mislim da bi sport u Bijeljini procvjetao. Što se tiče finansija, tu je stvar uglavnom ista u većini klubova, svi se finansiraju od članarina. Međutim, mislim da bi sportski duh trebalo njegovati još u osnovnoj školi, gdje bi nastavnici selektirali djecu, usmjeravali ih, što je nekada i bio slučaj, ali to se izgubilo u međuvremenu.

Da li je Vaša generacija dala još neke uspješne igrače ili trenere?

-Iznjedrila je mnoge kvalitetne sportske radnike i nezahvalno je nabrajati njihova imena, jer bih neke nenamjerno izostavio. Od dva čovjeka koja su igrala sa mnom, jedan je trenutno sportski direktor u Košarkaškom klubu ,,Radnik’’, a drugi je član uprave. Jedan drugar je u Francuskoj gdje radi kao trener, a još jedan je u Austriji gdje, takođe, uspješno vodi mlade igrače. Ponosan sam na ono što smo dali Bijeljini u sportu, ali drago mi je da su neki od nas nastavili karijere u Evropi i svijetu.

Kako je došlo do saradnje sa KK ,,Drina Princip’’ iz Zvornika i jeste li se nadali ovolikom uspjehu za relativno kratak period?

-U tim iz Zvornika su me pozvali kako bih spasio ispadanje ekipe iz Prve lige RS. Ljudi koji vode klub mislili su da će to biti veoma teško, a kamoli da postignemo nešto više. Prihvatio sam posao, jer sam vjerovao u te igrače i vidio sam da je tim postavljen kako treba. Uz moje iskustvo, i uz korektan odnos igrača, u posljednjih sedam kola uspjeli smo da gotovo sa začelja dođemo na osmu poziciju. Prije nekoliko dana uspjeli smo da u Zvorniku pobijedimo ,,Leotar’’ iz Trebinja, ekipu koja je u tom momentu bila lider na tabeli, što je najveći dosadašnji uspjeh. Sutra igramo protiv KK ,,Budućnost’’ u Bijeljini, i ako ih dobijemo, možemo zauzeti sedmu poziciju. Saglasan sam da je postignut određen uspjeh, ali samo zato što smo na terenu ispoštovali sve ono što smo prethodno dogovorili. Nadam se i daljim uspjesima, a Zvornik zaista ima mnogo mladih talenata za koje će se čuti u budućnosti.

Šta biste poručili mladima koji tek ulaze u svijet sporta?

-Važno je da se trude, da daju sve od sebe, ali moraju da shvate da ne možemo svi da budemo vrhunski sportisti i da u životu postoje i druge stvari koje su važne, poput obrazovanja. Bitno je i da treniraju, koji god to sport bio, jer će tako voditi zdrav život. U sportu će upoznati i veliki broj prijatelja, sa nekima neće ostati u kontaktu, ali sa drugima će postati prijatelji za cijeli život. Na primjer, ja djeci na treninzima govorim da nije važno samo odraditi trening ili utakmicu, nego i biti dobar u školi. Često odlazim do njihovih nastavnika i trudim se da razriješimo neke probleme ako postoje, ili da se bolje pripreme za određeni predmet i dobiju dobre ocjene. To vidim kao jedan način pomoći roditeljima, u ovo savremeno doba kada svi negdje žure i nemaju vremena.

Postoji li još načina da se promoviše sport u Bijeljini?

-Osim izgradnje infrastrukture koja će pratiti potrebe sportista, mislim da bi trebalo napraviti sportski arhiv ili obezbijediti jednu prostoriju u kojoj bi se mogla pročitati imena i vidjeti fotografije uspješnih sportista iz ovog grada. Podsjetiću pratioce portala Semberija info da iz Bijeljine potiče Nihad Izić, koji je sa ,,Bosnom’’ bio prvak Evrope 1979. godine, a sada je koordinator za sve mlađe selekcije turske reprezentacije. Tu su npr. i Nebojša Lazarević, te Miroslav Todić koji je prije tri godine igrao Evroligu i još je aktivan. Tu je još mnogo imena koja bi trebalo istaći, ali nadam se da će neko realizovati ovu ideju.

Semberija info