Uoči večerašnjeg meča: Holanđani stare Partizanove mušterije, crno-beli prizivaju istoriju i 2015. godinu :: Semberija INFO ::

 

Uoči večerašnjeg meča: Holanđani stare Partizanove mušterije, crno-beli prizivaju istoriju i 2015. godinu



Groningen eliminisan u dva navrata, Alkmar oba puta savladan u grupi LE pre četiri godine

HOLANDSKE ekipe poslednjih godina svakako ne spadaju u red poželjnijih kada se održavaju žrebovi za klupska takmičenja pod okriljem UEFA, pa se tako niko u Humskoj krajem avgusta nije obradovao kad je iz četvrtog šešira u grupu L uskočio AZ Alkmar.

Prva četiri kola su pokazala da je bojazan bila opravdana, Alkmar igra odličan fudbal, ali uoči večerašnjeg okršaja sa razigranom mlađarijom holandskog kluba crno-bele "greje" tradicija koja kaže da sa klubovima iz ove zemlje kroz istoriju nije bilo kikseva. Naprotiv, Partizan zemlju lala i klompi pamti samo po dobrom.

Tokom 64 godine vojevanja evropskih bitaka Partizan nije često igrao protiv holandskih klubova, ali je kao po pravilu iz tih dvomeča ili duela u grupnoj fazi izlazio kao pobednik.

Prvi susret sa rivalom iz Holandije datira iz sezone 1989/1990. kada se ekipa predvođena sa trenerom Ivanom Golcem namerila na Groningen. Samo godinu dana ranije Holandija se okitila titulom evropskog prvaka u Nemačkoj i tamošnji klubovi su svakako bili za "izbegavanje".

Ipak, Partizan nije mogao da bira, pa je posle dvomeča za nezaborav protiv Seltika put ka proleću, odnosno četvrtfinalu Kupa kupova morao da traži preko "niske zemlje". Naviknuti na goleade tadašnjeg tima navijači Partizana su u prvom meču u Holandiji doživeli pravi emotivni "rolerkoster" koji je završen sa golom minusa - 3:4. Dva fantastična gola Milka Đurovskog su podgrejala realnu nadu o eliminaciji Groningena, a upravo je buntovnik u kopačkama golom u revanšu i sjajnom partijom omogućio veliku radost za preko 50.000 navijača u Humskoj - 3:1.

I drugi evropski dvomeč Partizana protiv kluba iz Holandije bio je protiv istog rivala, nepunih 17 godina kasnije. Faza takmičenja još važnija, s obzirom na to da se u leto te 2006. preko Groningena moglo ući u grupnu fazu Kupa UEFA. I cilj je ostvaren, a kao i te 1989. oba tima su slavila pred svojim navijačima, ali su crno-beli ponovo bili raspucaniji u svom fudbalskom domu. Na revanš u Groningen je odneta prednost od dva gola (4:2), a tamo je briljirao Ivica Kralj na golu, pa minimalni poraz (0:1) nije ni okrznuo momke u crno-belim dresovima.

Večerašnji rival je poput Groningena drugi put "na crti" Partizanu, a prva dva duela su ostala u lepom sećanju navijačima srpskog kluba. U jesen 2015. Partizan i Alkmar su odigrali dva meča u grupnoj fazi Lige Evrope i oba su pripala Beograđanima. U Humskoj je bilo 3:2, a drugi meč u Alkmaru je pobedom od 2:1 podgrejao nade o evropskom proleću koje je kasnije ugasio Augzburg.

Nema sumnje da će pred početak večerašnjeg duela u Hagu mnogi navijači Partizana zavrteti film od pre četiri godine sa jasnom i preciznom željom - da se ponovi 2015...

SA "LALAMA" UVEK RASPUCANO

1989/1990. KPK Groningen 3:4, 3:1

2006/2007. UEFA Kup Groningen 4:2, 0:1

2015/2016. LE AZ Alkmar 3:2, 2:1

2019/2020. LE AZ Alkmar 2:2, ?

​novosti.rs