Porijeklom iz Janje: Alija Alihodžić – fudbalski biser iz Francuske :: Semberija INFO ::

 

Porijeklom iz Janje: Alija Alihodžić – fudbalski biser iz Francuske


Decenijama unazad fudbaleri iz BiH uspješno su nastupali u Francuskoj.

Počelo je sedamdesetih godina… Vahidin Musemić, Josip Katalinski i Ivan Ćurković ostavili su zapažen trag u francuskom fudbalu. Potom su osamdesetih godina bh. fudbaleri bili glavne “violine” u šampionatu. Skoro da nije bilo prvoligaša bez Bosanaca. Vahid Halilhodžić i danas uživa status “ikone” u Nantu. Bio je najbolji strijelac i brončana kopačka. Blaž Slišković je briljirao u Renu i Marseju. Baka je majstorijama oduševljavao tada klinca Zinedina Zidana. Koji ga je uvrstio u svoj idealni tim Marseja svih vremena. Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić su legende Sošoa.

U Francuskoj su uspješno nastupali još Slaviša Vukičević, braća Zlatko i Zoran Vujović (rođeni na sarajevskoj Grbavici), Boro Primorac i drugi. Kad “govorimo” o Bosancima iz zlatnih osamdesetih najveći trag u francuskom fudbalu ostavio je Safet Sušić. Legendarni “Pape” po mnogim anketama i izborima najbolji je igrač PSG svih vremena. Ni Zlatan Ibrahimović, Brazilac Neimar i brojne druge zvijezde PSG nisu zasjenile maestralnog Sušića.

U novijoj istoriji u Francuskoj uspješno su nastupali dugogodišnji reprezentativci Muhamed Konjić, Emir Spahić, Miralem Pjanić, Sanjin Prcić…

U Francuskoj su igrali Mirza Varešanović, Alen Škoro i Sanel Jahić, koji je prošao školu Strasbura.
U Francuskoj su igrali Ivica i Amar Osim. Bilo je još desetak bh. nogometaša, koji su, s manje ili više uspjeha nastupali u Francuskoj.

Mirza Mustafić i Emir Bijelić nastupali su za mlađe selekcije Metza. Njima je put otvorio Pjanić, kada je iz Luksemburga stigao u jednu od najboljih omladinskih škola u Metz.

I danas u Francuskoj ima bh. fudbalera. Jedan od najvećih dragulja u Francuskoj zove se Alija Alihodžić. Istinski dragulj. Ima samo petnaest godina. Alija i njegovi roditelji vode porijeklo iz Janje. Gdje dolaze na odmor svakog ljeta. Na stadionu Podrinja Alija fudbalskim umijećem oduševljava sportsku raju.



Od sedme godine trenira. Počeo je u Centru farmasion Racing klub Strasbourg. Potom prelazi u predgrađe Stasbourga, FRH -Haguenau.

Klub se takmiči u najvećem rangu francuskog fudbala do 19 godina. Alija igra već pet godina na poziciji napadača, ali može igrati krilnog napadača i u veznom redu.

Talentirani Alihodžić pet godina je najbolji strijelac ekipe. Prošle godine imao je poziv od Sedana da se preseli i nastavi školovanje. Odbio je zbog porodice i udaljenosti. Roditelji su mu najveća podrška, pa nije želio u Sedan.

Od ove sezone Alija nastupa za U -16.

FRH-Haguenau polusezonu je završio na trećem mjestu, u grupi sa Metzom, Strasbourgom, najvećim klubovima ovog regiona.

Alija je ponosan na Janju, mjesto svojih roditelja. Pohađa prvi razred gimnazije. Navija za Želju, Edin Džeko je njegov igrački idol.

Kako Alija redovito dobija pozive francuskih mlađih selekcija, NSBiH bi trebao na vrijeme reagirati. Alija priželjkuje samo šansu, uvjeren da bi svojim igračkim umijećem opravdao poziv. Lijepa je spoznaja da, poslije gore pobrojanih asova, u Francuskoj ima bh. fudbalera. Inače Alihodžići su vjerni navijači svih reprezentacija i klubova.


Sportske