Stojković: Ne plašimo se „karioka” :: Semberija INFO ::

 

Stojković: Ne plašimo se „karioka”


„Orlovi” večeras protiv Brazila u Lusailu igraju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu, selektor ne obećava pobedu, ali je siguran da naši neće razočarati

Doha - Brazil. San svih snova. Svako ko je počeo da se bavi fudbalom u bilo kojem delu sveta maštao je da igra protiv najmoćnije svetske sile. Decenijama su „karioke” simbol kvaliteta, maštovitosti, efektnih poteza, golova... Srbija će večeras u Lusailu imati privilegiju da se sastane s petostrukim planetarnim šampionom i prvim favoritom Mundijala u Kataru. Čast susreta s jedinom reprezentacijom učesnikom svih najvećih takmičenja ne znači i predaju. Niko „orlovima” ne može da oduzme želju da naprave iznenađenje, a na terenu će se videti za šta su sposobni.

Simbolika da su prethodno Svetsko prvenstvo u Rusiji završili utakmicom s Brazilcima, a da će aktuelno u Kataru početi okršajem s istim protivnikom, posle četiri godine ne znači mnogo. U našem državnom timu je 12 igrača iz 2018, u protivničkom tek sedmorica. Titeova selekcija jurila je prvo mesto u grupi, Krstajićeva je posle šoka u okršaju sa Švajcarcima jurila spas, a tako jak rival ne može da bude za „vađenje”.

Večeras će u obe zemlje, posebno u našoj, početi da se ispisuju nove stranice fudbalske istorije. Možda se više Srba nego ikad nada da posle Katara ništa neće biti isto, da će nas ponovo nazvati evropskim Brazilcima kao što su decenijama zvali reprezentaciju SFRJ.

Smireno i opušteno delovao je Dragan Stojković juče pred mnogobrojnim novinarima u Dohi. Nema tremu uoči selektorskog debija na Svetskom prvenstvu ni strah od velikog protivnika.

– Očekujem dobru, hrabru Srbiju, daćemo sve od sebe da napravimo pozitivan rezultat – počeo je Piksi u svom stilu.

Kadrovska situacija najviše je mučila stručni štab „orlova” još pre okupljanja za Mundijal 14. novembra. Pre nekoliko dana činilo se da problema nema. Međutim, pod velikim je znakom pitanja da li će Filip Kostić igrati u večerašnjem meču.

– Kostić vuče povredu s poslednje utakmice Juventusa. U njegovom timu kao da nemaju desnu stranu, već samo levu.

Dugo smo brinuli zbog Aleksandra Mitrovića, ali se oporavio i na raspolaganju je Piksiju za večerašnji dvoboj.

– Mitrović je u poslednjih četiri-pet dana radio s ekipom. Ne oseća bol na istom mestu gde ga je imao, što je u svakom slučaju dobra vest za nas.

Stojković, naravno, nije otkrio sastav:

– Nijedan trener na svetu neće vam to reći. Ne znam iz kojeg razloga, ali jednostavno je tako. Da je Tite izdiktirao imena svojih startera onda bih i ja, ovako ne mogu. Što se tiče njihovog sastava, rekao sam još u Staroj Pazovi da ga znam, 99 odsto sam siguran da će kolega izvesti tim koji pretpostavljam, ali to ništa neće promeniti.

Samouvereno u Kataru deluju ne samo igrači, već i novinari iz Brazila. U skladu s tim bila je i konstatacija kolege iz zemlje kafe, sambe i fudbala da će „karioke” napasti Srbiju četvoricom igrača.

– Mora da ste mnogo srećni kad imate četvoricu napadača, ali šta se dešava s odbranom? Imate sjajan tim, jedan od najboljih na svetu, za mene zlatna generacija, očekuje veoma tešku utakmicu, ali pokušaćemo da igramo kao što znamo, taktički i tehnički dobro. Nije bitno kako će Brazil da igra, već mi. Ne plašimo se nikoga – istakao je selektor.

Naš selektor je ponovio da individualnih markacija protivničkih zvezda neće biti. Pohvalio je Vinisijusa, Rafinju, Rišarlisona, Nejmara, ali od svog stila igre ne odustaje:

– Moramo da budemo koncentrisani tokom cele utakmice, da nas krasi inteligencija.

Na zanimljivo pitanje o čemu razmišlja kad je sam, Stojković je dao neočekivan odgovor:

– Tada, ako mi verujete, jedino ne razmišljam o fudbalu. Opustim se, koncentrišem na neke stvari koje dolaze. Sve što sam smislio da uradim već je upakovano i očekuje me. Mnogo sam srećan i ponosan što sam malu Srbiju doveo u Katar, za nas je to velika stvar. Mi smo ovde, a Italijani sede kod kuće i gledaju, to je život.

Piksi najviše razmišlja o „kariokama”, ali podjednak značaj daje i preostalim rivalima u G grupi Švajcarskoj i Kamerunu.

– Ovo je turnir, a ne kvalifikacije. Na stolu je devet bodova. Učinićemo sve da osvojimo što više bodova i odemo u drugi krug. Zašto bi prva utakmica bila važnija od druge dve? Važno je da budemo mentalno spremni, da imam na raspolaganju zdrave igrače i onda neće biti problema, ostvarićemo cilj – ističe Stojković.

Bio je logičan odgovor glavnokomandujućeg na klupi „orlova” na pitanje hoće li meč biti drugačiji nego 2018:

– Naravno da je drugačije, prošle su četiri godine, ovo je naš prvi meč na Mundijalu, tad je bio treći, što je već velika razlika. Imamo bolje ukomponovan tim nego tada, oni koji su igrali u Rusiji sad su iskusniji. Svako novo Svetsko prvenstvo je novi izazov.

Tite je iskusniji od našeg selektora, neki govore da će u penziju posle Katara. Stojković nije želeo da komentariše šta će kolega sa klupe protivničkog tima raditi nakon planetarne smotre:

– Ne interesuje me da li gospodin ide ili ne ide. Razmišljam samo o tome kako da budem što bolji trener i da reprezentaciju dovedem do uspeha. Nisam nešto mlad, trener sam već 15 godina. Ovo mi je prvi Mundijal, ali sam već godinu i osam meseci na ovom mestu. Mnogo mi je drago da radim s ovim igračima, pokušavamo da sprovodimo neke ideje. Do sada nije bilo tako loše, možemo bolje i nastavićemo u tom ritmu.

Naša reprezentacija nije pobedila Brazil čitavih 88 godina, od 1934. i slavlja od 8:4 u prijateljskoj utakmici u Beogradu.

– Prvi put čujem za taj podatak. Kako da pobedimo Brazilce kad su mnogo jaki? Svaki sledeći pokušaj je šansa da promenimo istoriju, ali to nije prva stvar o kojoj razmišljamo. Podatak je nebitan. I ako ne prekinemo tu tradiciju neće biti smak sveta. Imaćemo pošten odnos prema igri – učiniti Srbiju ponosnom. Ako budu bolji, čestitaćemo im i gledaćemo da im se revanširamo naredni put. Biće sigurno lep meč. Nećemo se predati i učinićemo sve da osujetimo planove protivnika – zaključio je Dragan Stojković pred duel s najjačim rivalom u selektorskoj i trenerskoj karijeri.

Videćemo da li ću preuzeti Japan
Od srpskog novinara Stojković je čuo da su mu Japanci poželeli pobedu nad Brazilom od 3:0 i da se u finalu sastanu Srbija i selekcija Zemlje izlazećeg sunca. Posle bi, po njihovim navodima, Piksi postao selektor „Samuraja”. Konferencija je održana dok je bilo u toku prvo poluvreme duela Azijaca i Nemačke, tako da naš selektor nije znao rezultat.

– Neka oni prvo dobiju Nemačku, pa ćemo posle lako. Znate moj istorijat s Japanom. Kako ljudi iz te zemlje meni žele sve najbolje, tako i ja njima. A da li ću ih preuzeti – otom-potom.

Srećan sam zbog duela sa Švajcarskom
Švajcarskog novinara zanimalo je Piksijevo mišljenje o poslednjoj utakmici u grupi. Prethodni duel naše i reprezentacije iz zemlje satova, sira i čokolade bio je turbulentan, uz rezultatski preokret.

– Veoma sam srećan što nas je žreb ponovo spojio sa Švajcarcima. Ukoliko pobedimo Brazil i Kamerun, meč sa Švajcarskom neće biti važan. Videćemo šta će biti. Srećan sam što ćemo se opet sastati i čekam tu utakmicu.

Nismo samo hrabri, nešto i znamo
Poređenja sa najboljima uvek gode. Međutim, Dragan Stojković se nije u potpunosti saglasio s mišljenjem hrvatskih novinara da ih „orlovi” po hrabrosti podsećaju na komšije iz 1998, kad su bili treći na svetu.

– Ima malo i znanja, nije samo hrabrost važna. Treba znati gurati loptu. Ova generacija igrača nema čega da se plaši, uvek počinjemo deset na deset, ako ne dobijemo crveni i imamo minus. Niko nema krila da leti, lopta i teren su isti za sve. S ovakvim mentalitetom možemo mnogo, važne su volja i želja, ali mnogo više umeće. Razliku pravi inteligencija, takav fudbal hoćemo da igramo. Respektujemo prvo sebe pa onda protivnika – istakao je Stojković.

Ne verujem da su nas špijunirali
Informaciju da su Brazilci dronom špijunirali „orlove” na treningu naš selektor nije prihvatio kao pouzdanu.

– Ne verujem u to. Ko smo mi da bi nas gledali? Nismo u tom rangu. Novinari vole malo da izmišljaju, to je dezinformacija. I da je bilo tako, ne znam šta bi mogli da vide, ništa posebno.

Unuka Indija Rouz otpevala dedi pesmu
Indija Rouz, jedna od Piksijevih unuka, na zanimljiv način se obratila dedi pred prvu utakmicu Srbije na SP.

– Porodica je jedan od glavnih faktora, zbog nje živimo i radimo, tera me da idem napred. Mnogo sam srećan zbog podrške najbližih. Imam četiri unuke, Indija je otpevala pesmu i poželela mi sve najbolje. Trudićemo se da je ne razočaramo.

Meč ne počinju Mitrović i Kostić
Aleksandar Mitrović i Filip Kostić s klupe će početi večerašnji okršaj s Brazilom. Iako je golgeter „orlova” spreman, selektor Dragan Stojković sačuvaće ga za drugo poluvreme, kao i u Lisabonu. Bio bi rizik da posle dugo vremena bez utakmice najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije počne tako težak meč. Važno je sačuvati Mitrogola i za Kamerun i Švajcarsku, što nisu ništa manje značajne utakmice od večerašnje.

Filip Kostić je tek u utorak počeo da trenira i takođe neće biti izložen riziku. Ako ne bude bilo potrebe, možda neće ni ulaziti u igru.

Vlahović će biti jedini klasičan napadač u timu Srbije. Kostića bi trebalo da zameni Filip Mladenović, mada ni opcija s Darkom Lazovićem kao levim spoljnim nije isključena. Šansu bi mogao da dobije i Filip Đuričić, ali je on mnogo ofanzivan i teško bi mogao da pokriva celu levu stranu.

Za ostale pozicije dileme nema i odavno se znaju starteri.


POLITIKA