STROGI ZAKONI U KATARU: POD LUPOM POSEBNO KODEKS OBLAČENjA :: Semberija INFO ::

 

STROGI ZAKONI U KATARU: POD LUPOM POSEBNO KODEKS OBLAČENjA


Pred vratima smo Svjetskog prvenstva koje će po mnogo čemu biti drugačije u odnosu na sve druge.
 
Navijači i svi drugi posjetitelji koji stignu u Katar biće pod nikad većim izazovom. Svaki pogešan potez može ih skupo koštati, pa i odlaska u zatvor.
 
Strogi zakoni mogu biti pravi šok za posjetitelje. Pod posebnim lupom biće kodeks oblačenja. Prije svih se to odnosi na žene. Iako tempretara može biti izuzetno visoka, navijači moraju biti prikladno obučeni inače će biti suočeni sa kaznama.
 
Prema katarskom zakanu, stvari koje se u Evropi smatraju bezopasnim, poput javnog iskazivanja naklonosti ili nošenja otkrivajuće odjeće, mogu biti razlog za hapšenje. FIFA je već upozorila navijače da ramena moraju biti pokrivena u javnosti, a Katar ima svoj skup strogih pravila za žene na javnim mjestima u zemlji. Iako žene koje nisu Katarke ne moraju da nose veo i duge haljine, gornji dio mora pokrivati ​​ramena, a suknje, haljine moraju pokrivati ​​koljena.
 
Ženama koje putuju u Katar takođe je zabranjeno da nose bilo kakvu usku odeću ili dekolte. Od posjetitelja se očekuje da pokriju ramena i koljena kada posjećuju javna mjesta poput muzeja... Kupaći kostimi su dozvoljeni na hotelskim plažama i bazenima. Skidanje majica na stadionu takođe nije dozvoljeno, ovo pravilo važi i za muškarce. Takođe, majice bez rukava i sa uvredljivim sloganima su neprihvatljivi.
 
Navijači koji krše strogi kodeks oblačenja mogli bi se suočiti s nekim oblikom kazne. Član 57. katarskog ustava kaže da se oni koji ulaze u zemlju moraju pridržavati nacionalne tradicije i običaja. Obezbjeđenje će moći da identifikuje one koji prkose kodeksu oblačenja, jer na stadionima će imati nevjerovatnih 15.000 kamera za praćenje kretanja navijača.
 
Glavni tehnološki direktor Nijas Abulrahiman rekao je: “Imamo posebne kamere visoke rezolucije za zumiranje određenog sjedišta. “Snima se, tako da će nam to pomoći u svakoj istrazi nakon događaja”.
 
Navijači koji idu na Svjetsko prvenstvo također bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu ako pokušaju unijeti svinjetinu,  proizvode koji se mogu "shvatiti kao pornografija" (videozapisi, seks igračke).
 
Englezi su upozorili sve da trebaju biti svjesni da bi ih bilo kakvo uvredljivo javno ponašanje može dovesti u probleme. Savjet Ministarstva vanjskih poslova glasi:
 
“Psovke i nepristojni gestovi smatraju se nepristojnim radnjama, a prekršioci mogu biti zatvoreni ili deportovani. Budite posebno pažljivi kada imate posla s policijom i drugim zvaničnicima”, uputa je za navijače.

(Nezavisne)