NAJVEĆA FUDBALSKA PREVARA ZARADIO OGROMAN NOVAC, A UOPŠTE NIJE IGRAO :: Semberija INFO ::

 

NAJVEĆA FUDBALSKA PREVARA ZARADIO OGROMAN NOVAC, A UOPŠTE NIJE IGRAO


Foto
Karlos Enrike Raposo, ukoliko ste čuli ovo ime ranije, vjerovatno ste ga i zapamtili, a ako vam ono djeluje nepoznato, spremite se za ludu priču o najvećem fudbalskom prevarantu koji je napravio profesionalnu karijeru, a da zapravo nije ni igrao.

Glavni lik dolazi iz gradića Rio Pardo koji se nalazi na jugu Brazila i ima tek nešto manje od 40.000 stanovnika. Kao i brojni klinci širom Brazila, maštao je da postane fudbaler, samo što za to nije imao dovoljno talenta. Pa, umjesto da odustane kao što bi svako uradio, smislio je plan, ludi plan koji je uspio da sprovede u djelo.

Poznat je i kao Karlos Kajzer, trenirao je fudbal u omladinskoj školi Flamenga do 1977. godine, a onda je krenuo u realizaciju ideja. Sprijateljio se sa zvijezdama brazilskog fudbala, Edmundom, Renatom Gaučom, Rikardom Rokom, malo kasnije i sa legendarnim Romarijom. Kada je ostvario dobre odnose sa njima, oni bi ga preporučili klubovima, pa je 1979. stigao je poziv Pueble, meksičkog prvoligaša.

Onda je na redu drugi korak. Potpisivao je isključivo tromhesečne ugovore, kako bi njegova prevara usphevala. Pošto medicina, kao i sve ostalo prije 40 godina, bila manje razvijena, prvih mjesec dana je lako uvjeravao ljude da nije potpuno spreman, pa je, dok ostali igrači treniraju, trčao krugove oko terena.

Uveče je naravno zatvarao noćne klubove, a status profesionalnog fudbalera koristio je kako bi impresionirao djevojke i vodio ih u krevet. Nakon tih mjesec dana trčkaranja, došlo bi vrijeme za treći korak prevare, odnosno vrijeme za pravi trening, ali i taj je “problem” rešio Kajzer.

-Tražio bih već u prvom minutu da mi neko doda loptu. Onda bih je šutnuo prvom igraču do sebe i uhvatio se rukama za zadnju ložu. Uzviknuo bih od bola i srušio se na travu. Oporavak bi trajao još najmanje mjesec, mjesec i po. Znate, u to doba nije bilo magnetnih rezonanci i medicinska tehnologija nije bila toliko razvijena. U nekim stvarima vjerovalo se na reč fudbalera. A tu sam uvijek bio u prednosti”, ispričao je svojevremeno Kajzer.

Iako “povrijeđen”, trudio se da sa igračima i osobljem ima odlične odnose, pa im je u karantinu pred utakmice spremao iznenađenja.

-Kako nisam igrao utakmice, došao bih u hotel tri, četiri dana prije,iznajmio bih desetak soba i u svaku od njih doveo djevojke, koje su čekale igrače. Kad bi moja ekipa došla, nisu imali potrebu da izlaze u potragu za devojkama. Sve bi ih čekalo u hotelu”. Nakon Pueble, vratio se u Brazil gdje je bio član Botafoga i gdje je njegov genijalan plan umalo propao. Kajzer je kupio telefon, jedan od prvih u svijetu i pred saigračima i članovima kluba pričao je na engleskom jeziku pretvaravši se da pregovara sa drugim klubovima. Ipak, jedan od ljekara je posumnjao na prevaru, pa je odlučio da se sam uvjeri. Dok se Kajzer tuširao, otvorio je njegovu torbu i našao plastičnu igračku telefona. Već sutradan, Kajzer je raskinuo ugovor.

Ali to ga nije sputalo, ponovo je pronašao sebi angažman, ovog puta u Flamengu, ali odlučio je da kao mnogi njegovi zemljaci, sreću okuša i u Evropi. Meta je bio Ajačo, postao je prvi Brazilac koji je potpisao za klub i na njegovu promociju došlo je 1000 ljudi. Na Korzici se zadržao čak dvije godine i za to vreme je upisao 20-ak nastupa, sve sa klupe, a zatim se vratio u Brazil.

U Banguu se suočio sa najvećim problemima. Poslije uvodnih “bolova” i “povreda”, trener ga je u nedostatku zdravih igrača, povrijeđenog stavio na klupu. Haos je nastao kada je došao red da uđe u igru.

“Shvatio sam da navijači cijelu utakmicu vrijeđaju trenera i predsjednika kluba. Dok sam se pripremao da uđem u igru, zaletio sam se na ogradu i počeo da vrijeđam navijače! Sudija je odmah došao i dao mi crveni karton”, ispričao je Kajzer.

Predsjednik kluba, bijesan zbog postupka, odmah nakon utakmice zahtjevao je razgovor sa igračem.

“Predsjedniče, pre nego što išta kažete, saslušajte me. Bog mi je dao oca, koji je, nažalost, preminuo. Srećom, dao mi je još jednog oca. Vas. Nikad neću dozvoliti da neko mog oca zove lopovom i prevarantom. A upravo su to navijači vikali. Morao sam nešto učiniti”, rekao je Kajzer. Predsjendik kluba, ganut kao malo dijete, izvadio je iz fioke papir, olovku i ponudio mu novi ugovor na šest mjeseci!

“Igrao” je u karijeri još i za Fluminense i Vasko da Gamu, ozbiljne brazilske klubove, Karijeru je završio 1992. godine, kao član Guaranija.

(Srpska Info)