KAKO ĆE IZGLEDATI FUDBAL ZA 10 GODINA: U ŽENAMA JE SPAS, ROBOTI ŠALjU SUDIJE U PENZIJE :: Semberija INFO ::

 

KAKO ĆE IZGLEDATI FUDBAL ZA 10 GODINA: U ŽENAMA JE SPAS, ROBOTI ŠALjU SUDIJE U PENZIJE


Foto: Ilustracija
Budućnost fudbala kao igre, kao sporta i kao biznisa koji pokreće svet i obrće milijarde novčanica, rešava se upravo sada dok čitate ove redove. "Priređivači" fudbalske igre, UEFA i FIFA slušaju "vox populi", čitaju analitiku, a ona kaže da konzumenti (čitaj, navijači) vape za promenama, ne žele više da gledaju "dosadnih 90 ili 120 minuta" i silne provere spornih situacija - žele brzinu, akciju, golove, kraću formu, žele manje prekida, žele još veći spektakl, o čemu smo pisali prethodnog puta.

Vrhovni donosioci odluka streme ka velikim promenama, od kojih su se neke već realizovale, neke se upravo dešavaju a neke će se dogoditi u narednim godinama kako bi fudbal ostao sasvim blizak stotinama miliona nadolazećih navijača i gledalaca. Već je konstatovano da će najveće promene u fudbal uneti tehnologija, i već jeste, koja svojim nezamislivim mogućnostima preuzima kontrolu nad igrom, odlukama sudija, ali i preuzima prevlast po pitanju doživljaja jednog spektakla kakav je fudbalska utakmica.

Naredni redovi donose još tri predikcije budućnosti fudbala iz ugla specijalizovanog portala "The Future of Soccer", još tri ključne promene koje bi fudbalu trebalo da donesu dug i srećan život.
 
U ženama je spas!
 
Kao i kada je o tehnologiji reč, i za ženski fudbal se lako moglo pretpostaviti da će igrati ključnu ulogu za dobar "plasman" ovog sporta ka navijačima u budućnosti. Sve društvene okolnosti jednostavno ukazuju da će to biti trend, jer su nove generacije, za razliku od ranijih, brižnije po pitanju rodne ravnopravnosti i inkluziju svih. Prema njima, žene treba da imaju jednaka prava, homoseksualci treba da budu uključeni i da slobodno nastupaju (sve je veći broj gej sportista koji se autuju), a rasizam se više ne toleriše. 

I navijači i igrači nove generacije su mnogo spremniji da govore o ovim pitanjima i stoga će klubovi i savezi sve češće postupati u skladu sa tim, a to znači i daleko veću zastupljenost ženskog fudbala, ali i pomenutih grupa u celini u fudbalskoj industriji.
 
Dakle, to je sentiment novih generacija i stav koji će dominirati.
 
Ženski fudbal je jedna od sfera koja ima ogroman potencijal i u kojoj se mogu napraviti veliki pomaci u svakom smislu. Videli smo da se to upravo i dešava u poslednjoj deceniji. Obim takmičenja dama se značajno povećao i verovatno će nastaviti u tom pravcu jer se broj navijačica i igračica, iz godine u godinu, uvećava širom sveta.

To je teren na kome FIFA u budućnosti može profitirati, delimično nadoknađujući pad "šera" muškog fudbala u razvijenim zemljama. Za vlasnike klubova i sponzore to bi takođe mogao biti atraktivan način da se generišu dodatni prihodi i da se privuku novi navijači koji sa sobom donose novac. Za neverne Tome koji i dalje misle da je fudbal isključivo muška stvar, zapitaće se da li je to baš tako kada "proguglaju" meč Lige šampiona za žene između Barselone i Reala koji je pratilo rekordnih 91.000 navijača.

Takođe, o ekpanziji i većim ulaganjima FIFA u ženski fudbal saznali smo i iz prve ruke, kada je za Telegraf i na tu temu nedavno govorio i selektor ženske reprezentacije Maldiva, Srbin Davor Berber.
 
Igra se ubrzava, igrači postaju savršene sprinterske mašine

Sve relevantne statistike pokazuju: fudbal je postao brža igra, igra većeg intenziteta. Fudbal se razvija ka tome da bude eksplozivniji, gde su tehnički i sprinterski nivoi igrača ključni. Navijači traže brzinu, akciju, i klubovi, zarad ostanka u vrhu i u udelu kapitala, to teže i da im ponude. Broj sprintova i akcija visokog intenziteta se neumitno povećava i povećavaće se, što će rezultirati na ubrzanju dinamike same utakmice.

Naravno, ovakav pristup ima i svoje posledice a to je i veća potrošnja igrača u budućnosti. To neminovno znači da će se vreme trajanja utakmica skratiti kao što već postoji ideja i ona je trenutno u test fazi u nekim nižim ligama. To je logičan potez jer igrači neće biti u stanju da u 90 minuta održe takav intenzitet tokom čitave sezone. Posledice takvog napora po igrače su već vidljive i štetne. Mnoge utakmice visokog intenziteta rezultiraju povredama fudbalera što za klub znači i veliki gubitak uloženog kapitala.

Logično, vlasnici klubova, UEFA i FIFA kao najviše organizacije, stremiće ka tome da se spreče česte povrede i duga odsustva onih koji su udarni akteri fudbalskog biznisa i oko kojih se sve vrti. Solidno pouydan način da se igrači sačuvaju je skraćenje vremena trajanja utakmica (na 60 minuta, dva puta po 30) i veći broj izmena. Zasad je to pet, ali se teži ka još efikasnijem rešenju - da izmene igrača budu kao u rukometu ili hokeju.

Takođe, u doglednoj budućnosti igrači će dobijati više vremena za predah tokom utakmica kroz pauze za osveženje i petominutne pauze tokom poluvremena. Neke prognoze kažu da bi utakmica mogla biti podeljena na četvrtine. U takvim okolnostima, sa više pauza tokom meča, udovoljiće se i navijačima koji će tako dobiti više vremena da se posvete svemu onome što prati spektakl kao što je, na primer, komentarisanje na društvenim mrežama.

Suđenje će gotovo u potpunosti preuzeti roboti

Poznati američki inovator i futurista Rej Kurcvajl je sve ovo što se dogodilo društvu predvideo u svom slavnom delu "Singularitet je blizu". Sa silom tehnologije poput genetike, veštačke inteligencije i nanotehnologije koje se iz godine u godine nezadrživo razvijaju, samo je pitanje vremena kada ćemo doći do trenutka da mašina/robot postane moćnija od ljudske inteligencije. To, zapravo, više nije fikcija! Fudbal, kao i ostale sfere društva, to ne mogu izbeći.

Integracija VAR sistema je prvi pravi i dosad najobimniji upliv tehnologije u fudbal i ostaće zapisan kao revolucionaran korak ka poštenijoj borbi dva tima. Nisu svi zadovoljni VAR odlukama, bilo je i razloga za takve poglede, ali je suštinski video tehnologija donela fer takmičenje, kao i u nekim drugim sportovima (tenis, odbojka) uz to i preko potrebne tajm-aute za igrače.

Na VAR-u se neće stati.

Sa novim supermodernim, superpreciznim kamerama, te senzorima, koji se danas mogu instalirati gde god zamisli ljudski um, i sa napretkom samog VAR sistema, slika budućnosti suđenja je predvidiva - arbitraža će gotovo u potpunosti biti svedena na veštačku inteligenciju. Sudije, posebno mahači, bi trebalo da se dobro zamisle za svoj posao, i oni polako počinju da budu zamenjivi, poput najobičnijih radnika na traci u nekoj fabrici koje su vremenom zamenile robotizovane mašine sa veštačkom inteligencijom.

Samo još neko vreme gledaćemo kako sudije rešavaju varnice između igrača na terenu i dižu zastavice, pokazuju kartone. Savezi i lige će, jasno, odlagati neminovno, pa ćemo "sudijske trojke" i "sudijske petorke" do daljeg gledati kao najveće autoritete pravde na utakmicama. Sve dok sa vrha, od onih koji plaćaju fudbal, ne bude stigao signal da se, zarad još veće ispravnosti u donošenju odluka, suđenje totalno robotizuje.

Nije ovo scenario iz glave najvećih pisaca futurističkih romana, ovo je fudbal budućnosti koji je tu, odmah iza ugla.

(Telegraf)