SAVIĆEVIĆ PROTIV SANKCIJA PREMA RUSIMA! PRISJETIO SE JUGOSLAVIJE I 1992. GODINE - "NEPRAVDA NE BI SMJELA DA SE PONOVI" :: Semberija INFO ::

 

SAVIĆEVIĆ PROTIV SANKCIJA PREMA RUSIMA! PRISJETIO SE JUGOSLAVIJE I 1992. GODINE - "NEPRAVDA NE BI SMJELA DA SE PONOVI"


Foto: MN PRESS
Proslavljeni fudbaler smatra da Rusi ne bi trebalo da prolaze kroz istu sudbinu kao tadašnja reprezentacija Jugoslavije prije tri decenije.

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević istakao je da ne podržava isključenje ruske fudbalske reprezentacije iz baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Savićević je rekao da brani pravo ruskih fudbalera da ne dožive sportsku nepravdu kao fudbalska reprezentacija Jugoslavije 1992. godine, kada nije mogla da ode na Evropsko prvenstvo u Švedskoj, iako je izborila plasman.

"Moji saigrači i ja smo tada osjetili nepravdu i to ne bi smjelo da se ponovi", rekao je Savićević za italijansku "Republiku".

Proslavljeni fudbaler podsjetio je da je sportske sankcije trpjela i jugoslovenska košarkaška reprezentacija, te da je njegova generacija "izgubila" tri velika takmičenja - dva evropska prvenstva 1992. i 1996. i Mundijal 1994. godine.

"Jedini razlog za to je bila politika i to nema nikakve veze sa sportom", rekao je Savićević, navodeći da bi pravo rješenje bilo da ruski fudbalski reprezentativci igraju plej-of utakmice za Mundijal u Kataru na neutralnom terenu, bez zastave i intoniranja himne.

"Sportisti ne bi trebalo da snose krivicu za sve što se događa, trebalo bi da im se omogući da se takmiče", rekao je Savićević, dodajući da je statut FIFA i UEFA jasan po tom pitanju i da fudbal i politika moraju da budu jasno odvojeni.

Podsjetimo, Svjetska i Evropska fudbalska federacija suspendovale su reprezentaciju i sve ruske klubove iz svih takmičenja koja organizuju, a isto su kasnije uradili Evroliga, FIBA...

(mondo.ba)