​Iz arhiva Fudbalskog kluba Proleter Dvorovi  :: Semberija INFO ::

 

​Iz arhiva Fudbalskog kluba Proleter Dvorovi 


Prvi put u bivšoj Jugoslaviji

Maj mjesec 1972. godine upisan je zlatnim slovima u istoriji Fudbalskog kluba ,,Dvorovi''. Te godine, na kraju prvenstva u Brčanskoj područnoj ligi, klub osvaja prvo mjesto i plasira se u ,,A grupu bosanske sjeveroistočne zone''. Plasmanu je prethodila vrlo interesantna sezona u takmičenju, gdje su se odmah izdvojile dvije ekipe i to FK ,,Podrinje'' Janja i FK ,,Proleter'' Dvorovi i koje su do predzadnjeg kola vodile veliku borbu za osvajanje prvog mjesta.

- Osvanuo je divan proljetni dan, 30. maj 1972. godine, a bila je to nedjelja. U Janji se igra derbi utakmica za osvajanje prvog mjesta između FK ,,Podrinja'' i FK ,,Proletera''. Od jutarnjih sati u Dvorovima i Janji se samo govori o tom događaju. Već od podneva iz Dvorova, klupski autobus ,,Lajka'' prevozi navijače u Janju. Neki odlaze biciklima, neki automobilima. Još juče otišla je ekipa u karantin u motel ,,Gučevo'' i otuda će direktno na utakmicu. Stadion ,,Podrinja'' prepun. Okupilo se nekoliko hiljada ljubitelja fudbala da prate ovaj nesvakidašnji događaj.
Za ekipu FK ,,Proleter'' će nastupiti: Ridžvej Hamzić Lipa, Slavko Rakić, Miro Rankić, Diko Jovanović, Sulejman Čorbić, Boro Milošević, Stevica Jeftić, Veselin Nešković, Ranko Kulić, Miko Despotović, Risto Vojvodić, Bogdan Rankić, Aco Ostojić, Tomo Lazarević, Tanjo Ragib, šef Stručnog štaba Neđeljko Panić, a trener je Stevo Tomić Dure.

Utakmica, puna šansi i dobre igre, završava se pobjedom Dvorovljana rezultatom 0:1. Istorijski pogodak postigao je Stevica Jeftić u drugom dijelu utakmice.

U Dvorovima slavlje. Mještani i navijači pripremaju svečani doček ispred i u tadašnjoj kafani ,,Turist''. Igrači sa trenerima odlučuju da u sportskoj opremi dotrče iz Janje u Dvorove, što su i učinili, Protrčali su bijeljinskim korzom, uz ovacije prisutnih, a onda, u večernjim satima stigli u Dvorove. Svakog igrača ponaosob unijeli su navijači u kafanu, gdje je fešta trajala do jutarnjih  sati.

Bio je to istorijski uspjeh kluba, jer je to bilo prvi put u bivšoj Jugoslaviji da se jedno selo plasira u tako visok rang takmičenja koje je u tom momentu bilo treće takmičenje po rangu na nivou bivše SFRJ. Naravno, nakon toga klub je osnažen, organizovan i godinama se takmičio u navedenom rangu, sve dok nije ponovo došlo do reorganizacije takmičenja u SFRJ. Ova generacija fudbalera je i danas okosnica veteranskog druženja članova FK ,,Proleter'' Dvorovi koje se tradicionalno organizuje na početku juna svake godine'', potrudio se da iz arhiva FK ,,Dvorovi'' podsjeti na slavne dane kluba i Dvorova Vladan Simeunović.

Semberija info