PREMIJER LIGA BIH: BORAC ČEKA MLADOST, RADNIK IDE VELEŽU :: Semberija INFO ::

 

PREMIJER LIGA BIH: BORAC ČEKA MLADOST, RADNIK IDE VELEŽU


U Premijer ligi BiH se, pred reprezentativnu pauzu, igra prvo kolo trećeg kruga, odnosno 23. kolo, a utakmice podijeljene na dva dana, pa su tako danas na programu tri, a sutra preostale tri.

Prva dva meča se igraju od 17.00 časova. Borac će u Banjaluci dočekati Mladost Doboj-Kakanj, što je lijepa prilika da se upišu tri boda protiv tima koji će se do kraja boriti za opstanak.

Borac je u nastavku sezone odigrao četiri susreta, od kojih je tri dobio identičnim rezultatom 2:0, a istim rezultatom je i izgubio u Mostaru od Veleža. Jedna od tih pobjeda je bila u Kupu, protiv Širokog Brijega u gostima, što je krajiškom klubu donijelo plasman u polufinale Kupa BiH.

Mladost je prve dvije utakmice izgubila - kod kuće od Širokog i u gostima od Radnika u Bijeljini, da bi u prošlom kolu savladala direktnog rivala u borbi za opstanak, ekipu Krupe sa 1:0.

Ove sezone su odigrali dva meča i oba je dobio Borac - 6:0 na svom stadionu i 2:0 u gostima. Tradicija kaže da su do sada u Banjaluci odigrali pet utakmica uz dvije pobjede Borca, dva remija i jedno slavlje Mladosti, u avgustu 2017. godine.

U isto vrijeme, Velež će dočekati bijeljinski Radnik. Mostarci igraju prelijep fudbal, na trećem su mjestu tabele, dok se Radnik muči ove sezone nakon smjene Mladena Krstajića sa čela kluba i predstoji mu velika borba za opstanak.

Prije tri sedmice su odigrali 0:0 u Bijeljini, a nakon toga su "rođeni" ostvarili dvije važne pobjede - protiv Borca na svom stadionu, a onda su prvi put u Premijer ligi BiH slavili na Tušnju protiv Slobode.

Radnik je nakon tog remija sa Veležom, pobijedio Mladost, pa izgubio od Borca u gostima.

Prvi meč u sezoni ova dva tima, Velež je dobio kod kuće sa 2:1, pogocima Obrena Cvijanovića i Samira Zeljkovića, dok je gol za Bijeljince postigao Kenan Šarić, koji je ove zime prešao u Mladost Doboj-Kakanj.

Tradicija kaže da kad se sastanu Velež i Radnik u Mostaru, neko mora da pobijedi. Do sada su odigrali sedam utakmica u Premijer ligi i odnos je 5:2 u pobjedama za Mostarce.

U posljednjem meču današnjeg programa, Zrinjski će ugostiti Slobodu. Mostarski tim je u dosta boljoj formi, dok Tuzlaci ulaze u ovaj meč sa novim trenerom, Mladenom Žižovićem, kome je posljednji angažman bio baš u Zrinjskom.

Zrinjski je u četiri do sada odigrane utakmice ovog proljeća dvije dobio, dvije izgubio i ispao je iz Kupa od Sarajeva, a upravo su Sarajlijama nanijeli prvi poraz u sezoni, baš na njihovom terenu. U prošlom kolu ih je prvi put ikada u Mostaru pobijedila Tuzla Siti.

Što se Slobode tiče, oni su u veoma lošem stanju. Sve tri utakmice su izgubili, a prvi gol su dali u prošlom kolu, kada su izgubili kod kuće od Veleža. Težak posao je pred Žižovićem da izvuče Slobodu iz letargije i krize, kao i da je sačuva u ligi.

Kad je tradicija u pitanju, Tuzlaci su samo jednom slavili protiv Zrinjskog u gostima i to davne 2003. godine, dva puta su samo izvukli bod, posljednji put još 2007. godine, a doživjeli su čak 19 poraza u prvenstvu i Kupu, što samo po sebi kaže koliko je ovo teško i neprijatno gostovanje za Slobodu.

Premijer liga BiH, 23. kolo - subota:

17:00 Borac - Mladost
Velež - Radnik
19:00 Zrinjski - Sloboda

Nedjelja:

15:00 Sarajevo - Krupa
17:00 Široki Brijeg - Olimpik
Željezničar - Tuzla Siti

Tabela: Sarajevo 46, Široki Brijeg 41, Velež 40, Zrinjski 38, Željezničar 37, Tuzla Siti 36, Borac 35, Sloboda i Mladost DK 22, Radnik i Olimpik po 19 i Krupa 14.
 
(SRNA)