GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE BIJELjINE :: Semberija INFO ::

 

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE BIJELjINE


Komplikuje se epidemiološka situacija na području Bijeljine i sve je veći broj osoba pozitivnih na virus korona, zaključak je Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina.

-U skladu sa situacijom zabranjuje se okupljanje preko 50 osoba, moraju se poštovati mjere fizičke distance u svim objektima, obavezna upotreba maski i radno vrijeme je do 23 časa. Do 20. jula zabranjuje se i muzika uživo na javnim mjestima, a zabranjuju se i sportska takmičenja koja prethodno nije odobrilo Ministarstvo  zdravlja i Ministarstvo sporta. Komunalna policija kontroliše radno vrijeme ugostiteljskih objekata  i tokom vikenda su imali 129 kontrola, od kojih su dva ugostitetljska objekta kažnjena zbog nepoštovanja radnom vremena“, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić i apelovao na poštovanje mjera, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva. Direktor Doma zdravlja Bijeljina dr Duško Milovanović potvrdio je da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, te da HES radi intenzivno na identifikovanju svih kontakata sa pozitivnim osobama i stavljanju pod nadzor.

-Sve službe Doma zdravlja funkcionišu u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja, a komunikacija i kontakt građana sa Službom porodične medicine, kao i ostalim službama, preporuka je da to prethodno učine telefonskim putem, a ako se dogovori dolazak u zdravstvenu ustanovu, moraju se ispoštovati sve mjere lične zaštite i prolazak trijažnog punkta, gdje se popunjava i epidemiološka anketa. Podsjećam da osobe koje su pozitivne na virus korona odlaze u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a članovi njihovih porodica takođe su pod nadzorom HES-a“, rekao je dr Milovanović. On je ponovio da se testiraju osobe sa simptomima koje procjenjuje porodični ljekar uz konsultaciju sa epidemiologom ili ukoliko epidemiološka služba procijeni da su u pitanju kontakti prvog stepena. Za sve ostale se preporučuje praćenje stanja, a ukoliko bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja, vrši se testiranje. Infektolog Bolnice „Sveti Vračevi“, dr Aleksandra Radojčić je rekla da su sve osobe kojima je potvrđen pozitivan rezultat na virus korona, asimptomatične, u kućnoj su izolaciji i pod nadzorom HES-a.

-Epidemiološka situacija je ozbiljna i svi treba da shvatimo neophodnost primjene preporučenih mjera. Bili smo odgovorni u proteklom periodu, tako da apelujem da budemo ponovo odgovorni u danima pred nama. Nema lijeka za virus korona, kao ni vakcine i stoga je od izuzetne važnosti za zdravlje stanovništva, korišćenje maski, pojačana lična higijena, fizička distanca, te dezinfekcija ruku i površina. Svako okupljanje sa većim brojem ljudi vodi nas sve u veliki rizik, tako da apelujem da se ne opuštamo, kako bismo zaustavili trend rasta broja pozitivnih na kovid 19”, naglasila je infektolog dr Aleksandra Radojčić.

 Na području Bijeljine je trenutno 105 osoba pozitivnih na virus korona, testirano je do 7. jula 1.650 osoba, 214 je pod nadzorom, a zdravstveni inspektori izdali su 376 rješenja za kućnu izolaciju.
 
 
Semberija info