Redovna konferencija za štampu u Policijskoj upravi Bijeljina: U vrijeme pandemije policija odradila ogroman posao :: Semberija INFO ::

 

Redovna konferencija za štampu u Policijskoj upravi Bijeljina: U vrijeme pandemije policija odradila ogroman posao


Stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina je zadovoljavajuće, izjavio je  Žarko Ćosić, načelnik Policijske uprave Bijeljina na redovnoj konferenciji za štampu, analizirajući stanje iz aprila ove godine.

„Evidentirano je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za oko 39 odsto, te smanjenje broja krivičnih djela opšteg kriminaliteta  za 42 odsto. Na ovakve rezultate uticala je i pojava pandemije virusa korona. U aprilu nije bilo teških krivičnih djela i krivičnih djela koja izazivaju pažnju i uznemirenost građana. Imali smo visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela, u iznosu od 78 odsto. U aprilu je evidentirano za oko 30 odsto više slučajeva nasilja u porodici, u odnosu na april 2019. godine. Od prvog maja definisano je da se svi slučajevi nasilja u porodici tretiraju kao krivična djela. Sada se žene sve više odlučuju da prijavljuju takva krivična djela, a i institucije su uključene u njihovu zaštitu. U 90 odsto slučajeva žrtve nasilja su žene , starosne dobi od 30 do 40 godina života“, izjavio je Ćosić, naglasivši da je u aprilu ove godine evidentirano šest osoba muškog pola i 13 žena koje su žrtve nasilja.

Žrtve najviše trpe fizičko nasilje, ali se sve više evidentira i psihičko nasilje, te je u aprilu evidentirano 11 slučajeva fizičkog i sedam slučajeva psihičkog nasilja. Ćosić je naglasio, što i praksa pokazuje, da su najčešći uzroci nasilja u porodici poremećeni međuljudski odnosi, loša materijalna situacija i alkohol.

U aprilu ove godine, što se migranata tiče, evidentirana su četiri migranta, što je znatno manje u odnosu na april prošle godine, kada je evidentirano 79 migranata.

Ćosić je istakao da su policijski službenici u periodu od 16. marta do 22. maja ove godine izvršavali pojačane aktivnosti koje su bile na snazi zbog pandemije virusa korona, te da su odradili ogroman posao uz svoje redovne aktivnosti.

„Policija je realizovala 1.331 policijsku pratnju za građane koji su upućivani u karantin po mjestu prebivališta.  Pruženo je devet asistencija, osam u zdravstvenim ustanovama i jedna službenicima komunalne policije. Vršeno je obezbjeđenje osam karantina. Sankcionisano je ukupno 385 građana zbog nepoštovanja mjera ograničenja kretanja, a izvršeno je i 13.984 provjere građana koji su se nalazili u kućnoj izolaciji“ , naveo je Ćosić, istakavši da je u  vremenskom periodu od 30. aprila do 26. maja sankcionisano 303 građana zbog nepoštovanja vanrednih mjera i nekorištenja lične zaštitne opreme. 

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević