Centar za dijalizu Bijeljina: Jedan dijalizni pacijent pozitivan na KOVID 19 je u bolničkom karantinu :: Semberija INFO ::

 

Centar za dijalizu Bijeljina: Jedan dijalizni pacijent pozitivan na KOVID 19 je u bolničkom karantinu


U bijeljinskom Centru za dijalizu na programu dijalize trenutno se nalazi 260 pacijenata koji dolaze sa područja  grada Bijeljina, Ugljevika i Lopara. Svakodnevno u Centar za dijalizu dolazi 130 pacijenata i prosječno provedu po pet sati na tretmanu, kaže doktorka Ljilja Lukić, medicinski direktor Centra za dijalizu Bijeljina.



„Radimo od sedam ujutro do 23 sata naveče i u tom vremenskom intervalu organizujemo tri smjene pacijenata. Što se tiče aktuelne epidemiološke situacije, mi imamo korporativne higijenske smjerice koje se primjenjuju već godinama. U vrijeme epidemije koronavirusa to je pod još većom pažnjom. Nakon ulaska i izlaska svake smjene pacijenata u tretman – salu, obavlja se detaljna dezinfekcija svih prostorija, invalidskih kolica. Imamo dezinfekciona sredstva za pod, za radne površine, za ruke, kao i ličnu zaštitnu opremu za osoblje“, kaže doktorka Lukić, ističući da je korištenje zaštitne opreme u ovakvim zdravstvenim ustanovama uobičajeno, a to su zaštitne maske, rukavice i naočale.



„Trenutno imamo jednog pacijenta pozitivnog na KOVID 19 i u njegovom slučaju je riječ o porodičnoj infekciji. On se dijalizira u posebnoj sali za izolaciju i dolazi na dijalizu u trećoj smjeni. Ta sala se posebno i pažljivo dezinfikuje i pale se UV lampe. Inače, UV lampe imamo u svim salama i one se uključuju noću. Nakon svih tretmana obavlja se dezinfekcija sala, bolesničkih kreveta, aparata za dijalizu i svih površina“, kaže doktorka Lukić, ističući da transport dijaliznih bolesnika na području grada Bijeljina obavljaju vozači bijeljinskog Medicinskog centra, dok sa područja Ugljevika i Lopara transport dijaliznih bolesnika obavljaju vozači domova zdravlja u ovim opštinama.

,,Što se tiče pacijenta koji je pozitivan na KOVID 19, on se trenutno nalazi u bolničkom karantinu“, kaže doktorka Lukić.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević