Zbog suše rijeke u regiji ostaju bez vode, ugrožena plovidba Dunavom :: Semberija INFO ::

 

Zbog suše rijeke u regiji ostaju bez vode, ugrožena plovidba Dunavom


Фото - АА

Dunav u većini zemalja kroz koje protiče danima je na niskom vodostaju koji ugrožava plovidbu na pojedinim dijelovima druge vodom najbogatije rijeke na evropskom kontinentu.

Interventnim radovima na samoj rijeci na najkritičnijim mjestima, srbijansko Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokušava osigurati plovnost rijeke koja protiče Centralnom Evropom sve do Crnog mora.

Ministarstvo preduzima interventne bagerske radove kako bi se obezbijedila plovnost riječnih puteva glavnim korisnicima riječnog saobraćaja - najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi.

"Preduzimamo sve aktivnosti na Savi i Dunavu, našim glavnim vodnim koridorima, kako bi dodatno podigli efikasnost i ubrzali plovidbu, ali i osigurali stabilno obezbeđivanje tržišta ugljem, naftom i derivatima nafte. Brzom reakcijom i konstantnim ulaganjem u rečni transport uspeli smo da obezbedimo plovnost Save i Dunava i tako budemo praktično jedina država u Evropi koja nije primorana da obustavlja rečni saobraćaj u trenucima kada je vodostaj rekordno nizak”, izjavio je srbijanski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon obilaska radova.

Kako je kazao, na ovaj način srbijanska Vlada pokaze koliko se bori za industriju i privredu, jer pri ovakvim vodostajima većina država u Evropi ili obustavlja plovidbu ili uvodi značajna ograničenja.

"Rečni saobraćaj je ključan za snabdevanje energentima i radimo na tome da obezbedimo plovnost reka glavnim korisnicima rečnog saobraćaja - najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi", izjavio je Momirović.

Sličan, proaktivan pristup vodotoku Dunava, dugom više od 2.850 kilometara od kojeg oko 16 posto protiče kroz teritorij Srbije, žele vidjeti i u ostalim dunavskim državama, napomenuo je Momirović. Inače, Dunav je rijeka koja protiče kroz ili čini granicu deset država u Evropi.

"Ako mi uradimo sve što je u našoj moći da obezbedimo plovni put i u uslovima izrazito niskog vodostaja, onda očekujemo i da druge države naprave napor da obezbede makar minimalnu prohodnost plovnog puta, a ne da imamo potpune obustave plovidbe koje danas imamo nizvodno od Srbije", dodao je, najavivši skori sastanak s bugarskim kolegom na kojem će predložiti da se razmotre sve opcije koje će omogućiti prohodnost Dunava za plovidbu.

Pored sektora Barič na Dunavu, Ministarstvo obavlja interventne bagerske radove na još dvije dionice na Dunavu, kod Čortanovaca i kod Futoga. Cilj je da se obezbijedi propisana dubina i širina plovnog puta Dunava i Save, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja, kada nivo vode ide daleko ispod tzv. niskog plovidbenog nivoa.

Inače, riječni saobraćaj na evropskom kontinentu je veoma bitan segment ekonomije. Primjerice, riječni tegljač povuče tereta za koji je potrebno oko 100 kamiona.

Stručnjaci upozoravaju kako je osiguranje prohodnosti riječnih puteva u vrijeme energetske krize koja trese Evropu naročito važno, s obzirom na to da se riječnim putevima uz ostalo transportuje i ugalj.


​AA / BHRT