BIRN Hub - Grantovi za novinare, istraživače, medije i organizacije civilnog društva :: Semberija INFO ::

 

BIRN Hub - Grantovi za novinare, istraživače, medije i organizacije civilnog društva


Regionalna Balkanska istraživačka mreža (BIRN Hub), poziva novinare istraživače, civilne organizacije i medije iz Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Rumunije da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za istraživanja koja se tiču kršenja digitalnih prava i pada medijskih sloboda.

Kroz dvije vrste grantova biće podržani:
- istraživački radovi i
- priče o digitalnim pravima za koje se mogu prijaviti novinari i mediji.

Kada je riječ o prijedlozima za istraživačke radove oni bi trebalo da budu vezani za teme koje se tiču:
- velikih tehnoloških kompanija i lokalnih medija na Balkanu,
- uloge medija o uticaju na digitalno okruženje i 
- aktera koji regulišu ili utiču na online medije.

Cilj BIRN-a je da se kroz istraživanja o navedene tri teme pruže pouzdani podaci koji će doprinijeti boljem razumijevanju i razvoju digitalnog okruženja. Svi istraživački radovi bi trebalo da budu završeni do 15. februara 2022. godine.

Rok za dostavljanje prijava je 30. oktobar 2021. godine.

Za grantove koji se tiču digitalnih prava za novinare i medije mogu se prijaviti svi zainteresovani novinari, medijske organizacije i mediji koji će raditi na rasvjetljenju kršenja digitalnih problema i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

Svaka priča bi trebalo da ima 1500 riječi i mora biti objavljena u roku od dva mjeseca od primanja prve rate bespovratnih novčanih sredstava, a svaki novinar će za to izvještavanje dobiti iznos od 1.000 evra.

Rok za dostavljanje prijava je 25. oktobar 2021. godine.

Potreba za dodjelom ovih grantova nastala je nakon porasta tehničkih napada na online medije, pritisaka na novinare i zloupotrebe digitalnih alata, a grantovi će biti dodjeljeni pojedincima, timovima ili organizacijama koji će istraživati o vezi medijskih sloboda i povrede informacijske sigurnosti, kao i povrede privatnosti podataka uključujući i lične podatke, te manipulacije i propaganda u digitalnom okruženju.

Više informacija na:
Molimo Vas da jasno i detaljno proučite smjernice i uslove Javnog poziva, jer je to jedini validni izvor informacija. Odsjek za LER i EI samo prosleđuje informacije, ali nije odgovoran za izmjene koje donator može da napravi.Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije
Gradska uprava Grada Bijeljina