Apel građanima - ne postoji bezopasna pirotehnika :: Semberija INFO ::

 

Apel građanima - ne postoji bezopasna pirotehnika


Policijska uprava  Bijeljina apeluje na roditelje da djecu upoznaju sa mogućim posledicama nestručne upotrebe pirotihničkih sredstava, da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika.
 
Petarde i ostali pirotehnički rekviziti nisu igračke, nego male bombe, koje u dječijim rukama mogu izazvati nesreću i zato ih ne treba poklanjati djeci. Kod 70% povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha, čine preostalih 30%.
 
Podsjećamo, da se pirotehnički proizvodi za zabavu 1. i 2. razreda mogu prodavati u maloprodajnim objektima oružja i municije ili prodajnim objektima pirotehničkih proizvoda. Pirotehnički proizvodi za zabavu 1. razreda mogu se prodavati tokom cijele godine fizičkim licima i licima starim od 12. godina bez posebnog odobrenja za nabavku.
 
Pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda mogu se prodavati samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine,a mogu ih koristiti lica starija od 16. godina pod nadzorom roditelja, odnosno staratelja.
 
Takođe, podsjećamo građane da je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva zakonom.
 
Nizom preventivnih aktivnosti koje preduzima Policijska uprava  Bijeljina, želimo doprinijeti da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posledica.
                                                               
PORTPAROL POLICIJSKE UPRAVE
Aleksandra Marić