NAREDNOG VIKENDA SNjEŽNE PADAVINE :: Semberija INFO ::

 

NAREDNOG VIKENDA SNjEŽNE PADAVINE


Foto: Semberija Info
Snježne padavine Republiku Srpsku očekuju narednog vikenda, Novogodišnja noć biće suva, ali bi Božić 7. januara mogao da se zabijeli, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Meteorolog Igor Kovačić je naveo da će poslije višednevnog perioda sa stabilnim ali tmurnim vremenom u sedmici koja slijedi sve više jačati južno i jugozapadno strujanje vazduha, koje će razbiti nisku oblačnost na sjeveru i ponovo donijeti sunčane periode.

- U ovim predjelima ih stvarno dugo već nismo vidjeli, a takav je bio i novembar koji je imao samo šest sunčanih dana - rekao je Kovačić.

On je istakao da će južno strujanje donijeti zatopljenje, pa će temperatura vazduha biti nešto viša sve do sredine naredne sedmice.

Uticaj hladnog fronta sa sjevera i sjeverozapada očekuje se između 24. i 25. decembra, a uz zahlađenje i nižu temperature, Kovačić najavljuje nešto obilnije padavine i snijeg.

- Već 26. decembra u većini krajeva imaćemo snježni pokrivač, u planinama može biti i veći, za sada su to visine između 20 i 30 centimetara snijega - rekao je Kovačić, koji je dodao da će se vremenska prognoza još korigovati, jer je teško predvidjeti tačnu visinu snijega.

Prema njegovim riječima, 27. i 28. decembra jutra će biti suva sa mrazem, a tokom dana će uz južno strujanje ponovo nakratko zatopliti.

Kovačić je naveo da će 29. i 30. decembra doći do malog otopljenja, pa i smanjenja sniježnog pokrivača, koji će se na planinama duže zadržavati, a najmanje na sjeveru.

Novogodišnja noć će, prema sadašnjim prognozama, biti bez padavina sa temperaturom vazduha nešto iznad nule, ali se nove padavine već očekuju 1. januara i to tokom prijepodneva.

- Padavine će početi sa kišom na jugu, a zatim će se proširiti na sjever i ponovo će postojati uslovi za snijeg - dodao je Kovačić, koji je napomenuo da je nesigurno pričati i o novom snježnom pokrivaču.

On je naveo da će taj period biti sa češćom pojavom kiše budući da novi poremećaj vremena dolazi 4. januara, pa će za Božić, 7. januara, postojati uslovi za snijeg.

Sigurno je, napomenuo je, da će do 10. ili 11. januara biti period i hladnijeg vremena i uslova za padavine, pa i snijega, a potom će nastupiti period porasta temperature vazduha koja će biti iznad prosjeka za januar.

Kovačić je istakao da nova zahlađenja treba očekivati krajem januara i početkom februara koji bi trebalo da donese veći pad temperature, izraženije minuse.

- Mora postojati period sa dosta nižom temperaturom da zima pokaže svoje zube - rekao je je Kovačić.

Potom, dodao je, opet slijedi period nešto više temperature i stabilnijeg vremena, da bi se krajem februara i početkom marta pojavio period kada bi trebalo da bude snijega i niske temperature vazduha.

- Iz svega toga trebalo bi da izađemo poslije 15,17. marta. Sve u svemu zima će biti dosta izražena u smislu promjene vremenskih stanja - naglasio je Kovačić.

Kovačić je podsjetio da zima na ove prostore stiže sutra i trajaće do 20. marta kada nastupa proljeće.
 
(SRNA)