BIJELjINSKE ZANATLIJE I PREDUZETNICI: PAD PROMETA I DO PEDESET ODSTO


Bijeljinske zanatlije i preduzetnici, taksisti, frizeri, kozmetičari, ugostitelji, vlasnici svadbenih salona i noćnih klubova najdirektnije su pogođeni pandemijom virusa korona, kaže Mile Stević, izvršni direktor Gradskog udruženja zanatlija ,,Preduzetnik”, ističući da su mnogi privremeno odjavili svoju djelatnost na početku pandemije, ali, već sada razmišljaju i o trajnom odjavljivanju svojih radnji.

- Povećava se broj privremeno i trajno otpuštenih radnika. Otežano se isplaćuju plate i doprinosi. Promet u mnogim radnjama opao je za 50 odsto i više. Pala je kupovna moć stanovništva, smanjen je promet u saobraćaju. U udarnom ljetnjem terminu nema ni dijaspore koja bi mogla donekle popraviti ovako teško stanje“, kaže Stević.
 On ističe da svakodnevno u ovo udruženje stižu žalbe i molbe za pomoć.

- Mnogi se nose mišlju da trajno odjave svoje radnje. Zakupci prodajnih štandova u Agrotržnom centru „Knez Ivo od Semberije“, koji su taj posao radili više od dvadeset godina, sada traže smanjenje zakupnina. U protivnom, najavljuju zatvaranje radnji i otpuštanje radnika. Drastično smanjenje prometa i neizvjesnost oko dužine trajanja pandemije virusa korona teško su pogodili preduzetništvo. Kada se pandemija jednog dana zaustavi, trebaće puno vremena da se preduzetništvo oporavi“, kaže Stević.

U frizerskim i kozmetičkim salonima kažu da zbog neodržavanja maturskih slavlja, svadbi i drugih većih skupova trenutno rade samo da bi pokrili najneophodnije režijske troškove

Semberija info