BOGOMOLjA IŠČEKUJE SUDNjI DAN


Na prvi pogled poprilično ruinirana, pomalo skrivena u visoku travu i korov, stara crkva Svete Petke Paraskeve u Starom Ugljeviku baš pokazuje da odbrojava dane...
 
Naime, zbog kopanja uglja na ovom području, mnogi se dimnjaci u Starom Ugljeviku ne dime, domovi su iseljeni, avlije zarasle u korov. Mnoge su i institucije, već davno, preseljene u Novi Ugljevik, a ova stara bogomolja još odolijeva zubu vremena i broji dane... Da će ova crkva biti srušena potvrdio je i načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

Rekao je da će zbog eksproprijacije zemljišta za potrebe površinskog rudarskog kopa u Starom Ugljeviku crkva u toj Mjesnoj zajednici biti srušena, a da se nova podiže u naselju Ugljevik-Sjever.

-Gradi se u Ugljeviku novi hram posvećen Svetim vračima Kozmi i Damjanu’’, istakao je načelnik Perić.

Godinama je mnogo dešavanja bilo u ovoj staroj ugljevičkoj bogomolji. Bilježi ona brojna krštenja i vjenčanja, a iz nje su mnogi vjernici ispraćeni na vječni počinak.

-Koliko puta sam, i kao dijete, i kao djevojka, a i kao žena u ozbiljnim godinama, otišla u tu našu svetu bogomolju na službu i pričešće. Sjećam se i vremena kad se o svetkovina brojni narod okupljao u crkvenoj porti. Zemlja se tresla od igre i pjesme utroje. Igralo je i staro, i mlado. Sad se ne čuje ni riječ, a kamoli da pjesmu ko zapjeva i kolo zaigra. Nema naroda, nema ni života. Sve je u Starom Ugljeviku zamrlo. Nije mnogo bolje ni u novom naselju. Rijetko ko pjeva, svi su nešto zamišljeni, ko da hljeba nemaju’’, priča Gospa Delić, koja je poodavno pregazila sedamdesetu i koja je rođena u zaseoku Vučijak.
 


Spomenik borcima

U porti crkve Svete Petke Paraskeve u Starom Ugljeviku podignut je Spomenik borcima Otadžbinskog rata od 1991. do 1995. godine.
Na spomeniku su upisana imena 14 boraca Vojske RS  iz Starog Ugljevika i Jablana, koji su svoje živote ugradili  u temelje Republike Srpske, braneći rodnu grudu.

 

Podsjećamo, da je početkom 1980-ih, kada je zbog nalazišta uglja čitav centar opštine preseljen iz Starog Ugljevika  u novoizgrađeno naselje — Novi Ugljevik. Vremenom se u običnom govoru izgubio taj epitet „novi“. To je, inače, bio drugi put da opština mijenja svoj centar. Prvi put, u toku Drugog svjetskog rata, vlast NDH je centar tadašnje opštine Zabrđe, iz Zabrđa prenijela u Stari Ugljevik. Centar opštine je tu ostao i nakon oslobođenja, a opština je dobila ime Ugljevik. Dakle, od 1940-ih do danas, centar opštine je bio u tri mjesta: Zabrđe, Stari Ugljevik i Novi Ugljevik

Prilikom odabira lokacije novog naselja, urbanistički stručnjaci su vodili računa o mogućnosti širenja naselja, blizini puteva, idealnoj udaljenosti od novoizgrađenog objekta Termoelektrane. Odlučeno je da se Novi Ugljevik pravi tri kilometra nizvodno od Termoelektrane, pored regionalnog puta Tuzla–Bijeljina, u ravničarskom dijelu sela Zabrđe.

Semberija info