Episkop Dimitrije i muftija mostarski posjetili Korićku jamu i jamu Čavkaricu :: Semberija INFO ::

 

Episkop Dimitrije i muftija mostarski posjetili Korićku jamu i jamu Čavkaricu


Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i muftija mostarski Salem Dedović zajedno su posjetili Korićku jamu i jamu Čavkaricu, mjesta stradanja Srba i Bošnjaka 1941. godine, gdje su služene i molitve za žrtve.

- Posjetom mjestima gdje su počinjeni stravični zločini na području istočne Hercegovine odajemo počast žrtvama, ali i ukazujemo na sulude koncepte i politike koje su odnijele brojne nevine živote, ostavljajući iza sebe pustoš, a sljedećim generacijama mržnju i netrpeljivost, kao generatore novih sukoba - naveli su episkop Dimitrije i muftija mostarski u zajedničkoj izjavi.

Oni su naglasili i da ovim njihovim zajedničkim korakom žele ukazati na to da mjesta gdje su počinjeni teški zločini nad čovjekom, ma koje nacije ili vjere bio, snažno opominju da je to najgrublji atak na Božije zapovijesti.

- Niko se ne može izdavati za onoga koji voli Boga, a pritom činiti zlodjela /pripadnicima druge vjere ili nacije/ - napominje se u izjavi.

Dodaje se da je namjera zajedničke posjete da mlade generacije budu osviještene i ohrabrene za život u miru, poštovanju i toleranciji sa pripadnicima drugih nacija i vjera sa kojima dijele zajednički prostor i sudbinu života u različitosti.

Vladika Dimitrije i muftija mostarski Salem Dedović naveli su u zajedničkoj izjavi da sve žrtve zločina zaslužuju vjerničko i ljudsko saosjećanje, dostojnu sahranu i ovozemaljski smiraj.

Na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske saopšteno je da su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Muftijstvo mostarsko na području Hercegovine čvrsto opredijeljeni da i dalje na temeljima vjernosti izvršavanja vjerničkog poslanja, međusobne pažnje i poštovanja, njeguju i razvijaju sve oblike međureligijskog dijaloga i saradnje, s ciljem doprinosa kreiranju kulture mira i povjerenja među pripadnicima zajednica i naroda.

- Želimo ohrabriti sve strukture društva i pojedince u njemu da svojim djelovanjem, javno iskazanom riječju, pisanim djelima i tekstovima doprinose miru i suživotu, suzbijajući mržnju i nepovjerenje među narodima u javnom diskursu - naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da Hercegovina kao mjesto susreta pravoslavlja, islama, katoličanstva i judaizma za sve treba da predstavlja inspirativno iskustvo međusobnog prožimanja kultura, jezika i tradicija i tu svijetlu istoriju bogatstva života u različitostima potrebno je afirmisati i prenositi novim generacijama.

- Trebinje i Mostar kao veliki centri pravoslavne i islamske duhovnosti, pismenosti i kulture kroz vijekove predstavljaju nam dobar primjer na tom putu - ističe se u saopštenju.

​Srna / Glas Srpske