Počela berba ruske džanarike


Na imanju Radomira Stojanovića, u semberskom selu Ljeljenča, počela je berba ruske džanarike, sorte “krimska žuta”, koja vodi porijeklo iz Rusije, a u narodu je poznata i kao kajsija. Ovo voće je karakteristično po krupnim žutim plodovima koji rađaju skoro svake godine, sa manjim ili većim prinosom, a njen sok je neutralan, te se koristi u industriji prerade voća i proizvodnji voćnih sokova. Stojanović očekuje rod od 20 do 30 tona, koliko je imao i ranijih godina prinosa sa 600 stabala ruske džanarike. On će, kao i ranijih godina, određenu količinu ruske džanarike isporučiti bijeljinskom “Spektar drinku”.Branislav Tomić, tehnolog u “Spektar drinku”, kaže da će ove godine otkupiti svega oko dvadeset odsto planiranih količina u odnosu na prošlu godinu, jer imaju zalihe ovog voća u hladnjačama.

“Rusku džanariku ćemo ove godine plaćati 40 pfeniga po kilogramu. U Semberiji je u proteklih nekoliko godina podignuto više zasada ruske džanarike, jer se pokazala kao otporna voćka na razne biljne bolesti, ne treba koristiti zaštitna hemijska sredstva, a svake godine daje i solidan rod”, kaže Tomić, ističući da su veći zasadi ruske džanarike podignuti u Ljeljenči, Dragaljevcu, Suvom Polju i drugim semberskim selima.

Berači na imanju Stojanovića mogu zaraditi dnevnicu od 40 KM, uz koju im je obezbijeđena i hrana. Nakon što se plodovi pažljivo otresu dugim motkama, slijedi onaj teži dio posla, kada se ruska džanarika kupi u plastične posude sa zemlje.

Semberija info - Lj. Ljubojević