Zbog nemogućnosti plasmana: Kupus sijeku i zaoravaju na njivama


Semberski proizvođači kupusa ovih dana, suočeni sa niskom cijenom i nemogućnošću plasmana, kupus sijeku i zaoravaju na njivama. Zbog smanjene potražnje, izazvane u velikoj mjeri i pandemijom virusa korona, odnosno zbog desetkovanog transporta, kupus se prodaje u bescijenje.Milan Nikolić (48), proizvođač povrća i žitarica iz Velike Obarske, kaže da je pakovanje od 25 kilograma kupusa palo na iznos od 2,5 do  tri KM, što je proizvođače kupusa vodilo u debeli minus.

„Morao sam isjeći na njivi veliku količinu kupusa. Skuplje je da transportujem kupus do pijace, nego što ću nešto zaraditi na njemu. Sjeme kupusa se sije u decembru, štiti se od zime, pikira, štiti od štetočina. Najviše nam smeta to što čujemo da se kupus i drugo povrće uvoze iz Albanije, Makedonije i drugih država regiona. Može li neko u ovoj državi nas zaštititi, bar u vrijeme sezone. Kad mi prodamo svoje proizvode, neka onda uvoze. Koristimo zastarjelu mehanizaciju, imamo ogromna ulaganja u ovu proizvodnju. Ovakvi poremećaji na tržištu nas demorališu“. 

Milan trenutno obrađuje oko deset hektara zemljišta. Na njivi i u plastenicima pomažu mi sin Branko, supruga i majka. Proizvodi rani krastavac, papriku, karfiol, lubenice i drugo povrće. On kaže da bi u normalnim okolnostima četvoročlana porodica trebalo solidno da živi od ove proizvodnje. Đoko Aleksić iz Batkovića kaže da lubenice na Kvantaškoj pijaci trenutno na veliko prodaje po cijeni od 35 do 40 pfeniga po kilogramu.

„Lubenice uzgajam na površini od 18 dunuma, rani i pozni bostan. Ovo je za mene prihvatljiva prodajna cijena. Kada bi mi neko garantovao otkup po cijeni od 30 pfeniga, zasadio bih i deset hektara bostanom. Najvažnije je sačuvati zdravlje u ovim vremenima“, kaže Đoko Aleksić.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević