TRADICIJA PČELARENjA DUŽA OD 60 GODINA :: Semberija INFO ::

 

TRADICIJA PČELARENjA DUŽA OD 60 GODINA


Porodica Tešić, iz sela Jaković kod Ugljevika, više od šezdeset godina bavi se pčelarstvom. U prirodnom amfiteatru, okruženom lipovom i bagremovom šumom, udaljenom od saobraćajnica i eventualnih zagađivača, Tešići proizvode med i pčelinje proizvode, propolis i polen, za koje su dobili brojne medalje i priznanja na sajmovima u regionu. Odmaralište porodice Tešić je oaza mira u kojoj tišinu remeti jedino cvrkut ptica. Miladin Tešić kaže da se pčelarstvom bavio njegov otac i  djed.

-Pčelarstvom se bavi kompletna porodica, supruga Draženka, sinovi Mladen i Marko. Od prije dvije godine izgradili smo i api inhal komoru, treću u Republici Srpskoj,  za koju su građani Semberije i Majevice pokazali veliko interesovanje“, kaže Miladin Tešić.
U razgovor se uključuje i supruga Draženka, medicinski radnik, zaposlena u Bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini.



- U Api komori imamo pet pčelinjih košnica sa ugrađenim inhalatorima, uz čiju pomoć korisnici mogu udisati vazduh direktno iz košnica. Stručnjaci su već utvrdili da vazduh iz košnica posjeduje ljekovita svojstva, jer sadrži eterična ulja meda, propolisa, polena, perge, voska, te male količine pčelinjeg otrova. Inhalacija u api komori ima blagotvorno dejstvo na disajne organe, pomaže pri liječenju bronhitisa, astme, alergijskih reakcija, glavobolje, nesanice, depresije i stresa, poboljšava cirkulaciju. Api inhalacije koriste sportisti zbog poboljšanja plućnog kapaciteta i relaksacije, dok ih djeca koriste zbog podizanja opšteg imuniteta. Preporuka je da jedna inhalacija traje 20 minuta, dva puta dnevno, u trajanju od 10 do 20 dana“, kaže Draženka Tešić.

Dvadesettrogodišnji  Mladen kaže da je njegova uloga na porodičnom imanju usmjerena u marketinško – prodajne i razvojne planove.

- Zaokružili smo jednu etapu i mislim da idemo u dobrom pravcu. Nakon otvaranja api komore, mi smo izgradili i ljetnjikovce. Planiramo da izgradimo mini – bar, gdje ćemo posjetiocima ponuditi čaj, kafu, osvježavajuće napitke. Planirali smo prostorno proširenje, što bi nas odvelo u jednu ozbiljniju komercijalnu priču koja se vezuje za izgradnju  restorana. Ovaj prostor, sa pčelinjakom, voćnjakom i ovim šumskim kompleksom definisali smo kao izletište za mlade i za porodice s djecom“.



Mladen kaže da već ima zainteresovanih investitora za ulaganja, ali želi da na očevini i djedovini sam, zajedno sa bratom, pokuša da realizuje jednu ozbiljnu poslovnu ideju. 

Semberija info