UČIONICE PREBACILI U VIRTUELNO OKRUŽENjE :: Semberija INFO ::

 

UČIONICE PREBACILI U VIRTUELNO OKRUŽENjE


U normalnim radnim uslovima u Školi stranih jezika ,,Anglia“ tehnologija je bila dodatno sredstvo za učenje, ali ne i  glavni kanal. Međutim, svi znamo da se definicija ,,normalnog“ posljednjih par mjeseci značajno promijenila i okolnosti su ih natjerale da učenje prebace u virtuelno okruženje. Odlučno su prihvatili izazov.
 
Kontakt profesora i učenika u procesu učenja stranog jezika jako je važan. U svakom obrazovnom procesu ključno je da profesor vidi reakcije i stavove svojih đaka, te da može da reaguje u datom trenutku, da ponovi i razjasni gradivo.

-Korona virus uticao je na svakodnevnicu svih nas, životi su nam se drastično promijenili. U pokušajima da se spriječi širenje ove nove zarazne bolesti, škole su među prvima morale da zatvore svoja vrata. Zatvorili smo ih i mi, ali ne potpuno. Zatvorili smo vrata, ali smo otvorili internetsko učenje’’, kaže profesorica Verica Amidžić, vlasnica Škole stranih jezika ,,Anglia“, koja ističe da se našla u velikoj nevjerici kada su, nakon 25 godina rada,  10. marta učionice ,,Anglije“  bile prazne, ali su brzo pronašli rješenje.

-Nevjerica i šok su trajali do ponedjeljka, 16. marta, a onda nam je postalo apsolutno jasno da je jedini pravi odgovor na novonastalu situaciju da počnemo  s onlajn nastavom. Radilo se vrlo intenzivno i vrijedno. Zahvaljujući našem izvanrednom IT sektoru i izuzetnoj digitalnoj pismenosti svih naših nastavnika, bilo je moguće već prvog aprila krenuti sa onlajn časovima. Učionice smo ,,prenijeli“ u kuće nastavnika i polaznika’’, navodi  Verica Amidžić, precizirajući da su obuhvatili učenike od drugog razreda osnovne škole naviše i oformili onlajn grupe.

Kako naglašava, ovakav način rada bio je  jedini moguć i najsigurniji.
 
Prilagođavanje novom mediju

U ,,Angliji“ ističu da su za samo jedan vikend nastavu iz učionice preselili u virtuelno okruženje. Sadržaj časa morao se prilagoditi novom mediju, ali zadaci i ciljevi ostali su isti.

-Digitalna tehnologija je nastavne planove učinila atraktivnijim i interaktivnijim, što je najvažnije u učenju stranih jezika. Naravno da neki elementi iz klasične učionice nedostaju, kao što su prisnost, emotivna povezanost među djecom, lična komunikacija, ali pod datim okolnostima ovo je najbolji vid onlajn nastave, veoma sličan nastavi u učionici’’, naglasila je Verica Amidžić. Djeca su, kaže, mnogo brže prihvatila novi vid nastave, nego stariji polaznici.

Kada je riječ o najvažnijim karakteristikama onlajn nastave koju izvode, navodi i digitalnu audio-vizuelnu onlajn komunikaciju nastavnika sa učenicima i svih učenika međusobno tokom cijelog časa, pristup časovima odvija se iz domova preko računara, tableta ili mobilnih telefona, a ,,Anglijin“ je cjelokupan nastavni materijal, razni digitalni alati i aplikacije, te konstantna onlajn podrška IT sektora i administracije učenicima, nastavnicima i roditeljima. Verica Amidžić ističe da je onlajn nastava tehnički zahtjevnija, ali je donijela i neke prednosti: kašnjenje na nastavu svedeno je na minimum, koncentracija polaznika je veća, jer se od njih zahtijeva neprekidno praćenje i uključenost u rad na času.
 

-Mlađi su oduševljeni, reaguju veoma brzo, jer internet je, ipak, njihov medij. Jedva čekaju da počne čas i obično nestrpljivo sjede pred svojim kompjuterima i po pola sata ranije. Ponosni su što se sami mogu konektovati, tj. ulogovati i izlogovati, mada su im u početku, naravno, u tome pomagali roditelji. A kada počne čas onda se mogu i vidjeti sa svojim drugarima, jer im je to posebno važno. Za starije učenike, srednjoškolce, ovakav vid nastave je vrlo zgodan, jer su termini grupa veoma fleksibilni i može se na času biti i u pidžami i bez šmink, naročito ako baš tog dana ,,slučajno“ ne radi kamera! Odrasli kandidati, od kojih su neki u dobi od 40 i 50 godina, su zadovoljni što mogu da nastave edukaciju, mada je nedovoljno poznavanje tehnologije kod nekih u početku stvaralo nelagodu, ali sve je nakon par časova dobro profunkcionisalo’’, ističe  Verica Amidžić.
 
Zajedno ćemo uspjeti

Organizovanje novog načina izvođenja nastave nije jedino o čemu Verica Amidžić u ovom slučaju mora da brine. Privatni sektor, kojem pripada i ,,Anglia“ mora da se bori da zadrži nastavni kadar i obezbijedi redovne prihode.
 
-Mi nismo javni sektor i nemamo se na koga osloniti. Nakon 25 godina postojanja i provođenja klasičnog tipa nastave, našli smo se u poziciji da se borimo za egzistenciju. ,,Anglia“, kao i druge privatne škole stranih jezika, žive isključivo od časova, tj. kurseva koje organizuje. U ovom periodu obim posla se smanjio na 65 odsto, jer su neki roditelji odlučili da ne uključuju svoju djecu u nastavu zbog finansijskih razloga, kod drugih su to bili tehnički razlozi, a neki nisu imali vremena da djeci, pogotovo u početku, pomognu’’, navodi vlasnica ,,Anglije“, istakavši da su, uprkos smanjenom obimu posla, dali znatan popust na časove, od 30 odsto i tako se solidarisali sa ovom, za mnoge roditelje, nezavidnom situacijom.
 
-Situacija sa korona virusom, koja je bez presedana, može da pomogne da se novim tehnologijama još bolje ovlada i da se svi digitalno opismene. Nama će sigurno pomoći da u novoj školskoj godini budemo digitalno još spremniji, a što će nastavu učiniti još atraktivnijom i efikasnijom’’, zaključuje Verica Amidžić.  

Semberija info