KORONA VIRUS STOPIRAO I SEMBERSKA VJENČANjA: Ludi kamen sada je postao još luđi :: Semberija INFO ::

 

KORONA VIRUS STOPIRAO I SEMBERSKA VJENČANjA: Ludi kamen sada je postao još luđi


Zabrana okupljanja i bilo kakvih druženja dovela je do odgađanja velikog broja svadbi, planiranih i po duže od godinu dana. Svatovi su odgađani za bolja, zdravija vremena’’, kako je potvrdila i vlasnica bijeljinskog salona vjenčanica ,,Lady S“ Cvijana Knežević, a budući mladenci su u potrazi za novim terminima.



Svadba je događaj koji se planira i organizuje sa velikom posvećenošću, ljubavlju i očekivanjima. Mladim parovima koji su odlučili da svoju ljubav krunišu brakom, korona virus je pokvarila planove, pa su mnogi od njih odlučili da prolongiraju izgovaranje sudbonosnog da ili da potpuno otkažu vjenčanje.                                                                                                                     

– Čim završi vaskršnji post u Semberiji počinje vrijeme vjenčanja. Međutim, 2020. godina ostaće zapamćena po brojnim odgađanjima različitih događaja, pa tako i raskošnih semberskih svadbi. Prva odgađanja vjenčanja u mom salonu počela su u aprilu, a prvo su odgađali svadbe koje su planirane  da se održe u junu. Djevojke su bile jako tužne i razočarane što taj tako pažljivo isplanirani najvažniji dan u svom životu moraju da otkazuju, a sve zbog novonastale situacije do koje je dovelo širenje virusa korona. Pogotovo su razočarane bile one djevojke koje žive i rade u inostranstvu, jer one su, upravo zbog toga što su im brojni prijatelji i rodbina rasuti po svijetu, trebale puno vremena i truda da sve organizuju i usklade. Možete misliti kakvo razočarenje su doživjele kad je na snagu stupila zabrana kretanja i okupljanja. Posebno su bile pogođene činjenicom da ni na probu svoje vjenčanice ne mogu doći’’, priča Cvijana Knežević, dodavši da se pozivi uznemirenih djevojaka nastavljaju.                                                                                                                                         

– Otkazivanja su krenula, otkazana su skoro sva vjenčanja za juni, a sada su krenula otkazivanja i za juli, tj. pomjeranja za neki drugi dan u godini. Zovu, izvinjavaju se, a niti su oni, niti mi krivi zbog toga. Neki vjenčanja odgađaju za kraj ljeta i početak jeseni, nije rijetko da odgađaju i za sljedeću godinu, a imam slučaj da je jedno vjenčanje odgođeno za 2022. godinu, jer sljedeće godine imaju neki drugi važan događaj u porodici’’, navodi Cvijana.  
                                                                             
A u Cvijaninom salonu vjenčanica buduće mlade strpljivo čeka nova kolekcija vjenčanica. Uz već postojeće modele vjenčanica i svečanih haljina broj je to od oko 150 različitih modela dostupnih za naručivanje uz potrebnu personalizaciju. Aktuelna kolekcija je bazirana na modelima koji prate liniju tijela ili, pak, idu u lepršavu A siluetu, s obaveznim naglaskom na struku. 
 
Razumijevanje i saradnja

Iako je riječ o jednom od najradosnijih dana u njihovom životu,  mladenci su svjesni da je ovo viša sila na koju se ne može uticati, te se prilagođavaju i pomjeraju svadbeno veselje na neki drugi datum. Zatečeni su, a i finansijski dosta pogođeni, i svi koji se nalaze u sektoru vjenčanja, među kojima su i saloni vjenčanica. U salonu ,,Lady S“ kažu da se u ovoj situaciji svi  nekako pomažu i izlaze jedni drugima u susret.                                                                                  

– Izlazimo u susret djevojkama, koliko god možemo. Njihove vjenčanice su tu i čekaju ih. Vjenčanice su rađene po njihovim mjerama, pa ukoliko se desi da zažele neku korekciju ili neku veću promjenu modela u odnosu na onaj za koji su se prethodno odlučile, neće biti problem da vješte ruke naše krojačice ispune tu njihovu želju’’, kaže Cvijana Knežević. 
 
Korona stopirala vjenčanja

- Od ove sezone vjenčanja  zaista smo očekivali puno. Imali smo puno posla, završili smo dosta dogovora oko izrada vjenčanica, ali onda je došla korona i rekla svoje. Vjenčanja su stopirana, a samim tim i prodaja i iznajmljivanje vjenčanica. Za sada su otkazana svadbena veselja koja su trebala da se održe u maju i junu, a otkazuju se i poneka zakazana za juli’’, kažu u salonu vjenčanica ,,Lady S“, dodavši da će se u Semberiji ove godine održavati, uglavnom, one svadbe koje nisu povezane s inostranstvom. Kako kažu, sada je najveći problem to što niko ne zna kada će se stanje normalizovati.  
​                                                              
  – Ipak, ostaćemo optimistični i nadati se da će ova nevolja uskoro proći i da će svadbena veselja biti onakva kako to  Semberci oduvijek znaju da prirede - raskošna i s velikim brojem uzvanica’’, kaže vlasnica salona vjenčanica ,,Lady S“ Cvijana Knežević.  
                                 
Semberske novine - Semberija info - M.Rešidović