Sjetva kukuruza u Semberiji: U zemljištu nema vlage, željno se iščekuje kiša :: Semberija INFO ::

 

Sjetva kukuruza u Semberiji: U zemljištu nema vlage, željno se iščekuje kiša


Prije desetak dana, praktično, od petog aprila počela je sjetva kukuruza u Semberiji. Na njivama se mogu vidjeti traktori sa priključnim mašinama, tanjiračama, drljačama i sijačicama. Za poljoprivrednim mašinama ostaju oblaci prašine. Ratari kažu da u zemljištu nema dovoljno vlage, jer je zima prošla bez  snježnih padavina, dok je početak proljeća protekao bez kiše.



Đorđe Simić iz Krive Bare kod Bijeljine kaže da se sjetva obavlja pri optimalnim temperaturama zemljišta od osam do deset stepeni Celzijusovih. On ističe da se ovih dana obavlja dublja sjetva, prije svega, zbog nedostatka vlage u površinskom sloju oranica.

„Dobro bi bilo kada bi kiša što prije pala. Pandemija virusa korona nije uticala na pripremu proljećne sjetve, jer sam repromaterijal nabavio na vrijeme. Ne znam kakva će situacija biti kada budemo morali  zaštititi kukuruz od korova, da li ćemo uspjeti nabaviti zaštitna sredstva. A što se tiče same sjetve, na nekim parcelama ima više vlage, tako da je zemljište dobro usitnjeno i pripremljeno za sjetvu. Ima i parcela na kojima će se sjetva obaviti pod puno težim uslovima.



Sijemo „Pionirove“ i „ZP“ hibride. Obrađujem na svom imanju oko dvadeset hektara zemljišta u Krivoj Bari. Sijem i uslužno za druge. Kod kuće, na dvanaest hektara sijem kukuruz, na šest do sedam hektara pšenicu, dok ostatak zemljišta ostavljam za lucerku. Uzgajam muzne krave i trenutno Zemljoradničkoj zadruzi „Kojčinovac“ isporučujem dnevno 40 litara mlijeka. Isporuka mlijeka teče bez prekida, uprkos važećim mjerama i zabranama koje važe za pojedine djelatnosti zbog suzbijanja širenja virusa korona. Naplatio sam premiju za mlijeko na vrijeme, a ovih dana dobio sam i regresirano gorivo za proljećnu sjetvu“, kaže Đorđe Simić.

Simić kaže da su cijene repromaterijala, uglavnom, ostale na prošlogodišnjem nivou. Nakon smanjenja cijene goriva, primjećuje da se nakon dužeg vremenskog perioda dogodilo i to da će regresirano dizel – gorivo biti oko 90 pfeniga po litru.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević