Irena Perić Mićanović, teniski trener u Beču: Sport omogućava razvoj emocionalne i socijalne inteligencije :: Semberija INFO ::

 

Irena Perić Mićanović, teniski trener u Beču: Sport omogućava razvoj emocionalne i socijalne inteligencije


Irena Perić Mićanović, koja je radila u Bijeljini kao trener tenisa, već dugi niz godina radi kao teniski trener u Beču, gdje je ostvarila zapažene rezultate. Irena, koja trenutno radi u Sportsko-rekreativnom klubu "Marswiese" u Beču, ističe da je za nju veliko zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima.

„Rad sa mladim ljudima je veliko zadovoljstvo za mene. Uticati, na neki način,  na  razvoj njihovog samopouzdanja, pomoći im da pokažu i dokažu svoje fizičke i mentalne sposobnosti na terenu. Učiti ih da budu pravedni i pozitivni, da se iz svakog poraza nešto nauči, kaže Irena za „Semberske novine“.  Prema njenim riječima, sport za nju predstavlja određen način života, te konstantni rad na razvoju kako fizičkih  tako i mentalnih sposobnosti.



„Sport nam omogućava razvoj emocionalne i socijalne inteligencije. Postavljajući sebi ciljeve moramo upornim radom i trudom korak po korak da se usavršavamo, da jačamo svoj  karakter, tako što ćemo ostati pozitivni i uporni kad god ne ostvarimo cilj“, naglašava Perić Mićanović. U sportu je, kaže ona, neophodno vjerovati u sebe, graditi svoje samopouzdanje i ne odustajati. 

Prve teniske korake naučila je u Teniskom klubu "Sloboda"  u Tuzli. „Kao djevojčica sa četiri ili pet godina, provodeći vrijeme na na moru, gledala sam djevojčice kako trče po teniskom terenu u bijelim haljinicama, i tada mi se pojavila želja da budem jedna od njih. Pojavom nase čuvene teniserke Monike Seleš, moje interesovanje je naglo poraslo i uspjela sam da nagovorim tatu da me upiše u školu tenisa u Teniskom klubu "Sloboda" u Tuzli, kaže Irena.

Tada počinje da raste njena ljubav prema tenisu i  počinju njena prva sportska putovanja na turnire i takmičenja. Od 1994. godine nastavlja treninge u bijeljinskom Teniskom klubu Panteri, koji kasnije mijenja naziv u Teniski Klub "As".

„U ovom klubu su počeli moji prvi trenerski koraci. Najljepše uspomene vežu me za ovaj klub. Tu sam doživjela najbolji timski rad sa koleginicom Biljanom Dobrosavljević, kolegom Sinišom Lazićem i koleginicom Snežanom Ristić. Divno smo funkcionisali i ostvarili zajedno zapažene rezultate u Republici Srpskoj i šire, naglašava Irena. Ističe da joj je posebno zadovoljstvo bilo raditi sa Biljanom Dobrosavljević i voditi djecu na turnire, u iste klubove gdje su njih dvije putovale da se takmiče  kao djevojčice.

Kaže da se odlučila za odlazak iz Bijeljine, jer lokalna zajednica nije bila zainteresovana za razvoj sporta, konkretno tenisa. „Moj odlazak u Beč vezan je za moje lično razočarenje u ljude i sistem koji vlada već dugo u kompletnoj državi.  U Bijeljini sam imala želju da sa koleginicom otvorim teniske terene, ali nismo dobile dozvolu za njihovu izgradnju, ističe Irena. Nakon deset godina rada u Teniskom klubu „As“ u Bijeljini i uz niz razočarenja, kaže Irena, odlučila je da krene u inostranstvo i započne novi život.

“Odlučila sam da pokušam da se snađem u inostranstvu. Nadala sam se da ću moći da radim i da živim od svog rada, da ću biti adekvatno plaćena za moj posao. Htjela sam da odem negdje gdje nije bitno da li su roditelji u političkoj partiji, da li je tata u dobrim odnosima sa ljudima na vlasti, negdje gdje ne moram da skupljam glasove na izborima za pojedine političare da bi, možda, dobila posao u struci nakon izbora, istakla je Perić Mićanović.

Kaže da je srećna i zadovoljna  statusom i poslom u Sportsko-rekreativnom klubu "Marswiese" u Beču, te da, kako stoje sada stvari, nema namjeru da se vraća da živi u BiH. Ni prva,a ni posljednja, Irena u BiH nije mogla pronaći posao, iako je  fakultetski obrazovana.

„Završila sam Ekonomski fakultet u Brčkom, ali nisam mogla da nađem posao. Mislim da se u BiH nikada neće uspostaviti sistem gdje će se davati šansa sposobnim i vrijednim mladim ljudima. Prije će da dobije posao neko sa završenim privatnim fakultetom, ali uz određeno poznanstvo, nego neko sa najboljim ocjenama sa državnog fakulteta. Žao mi je što je to tako u BiH, dodala  je Irena, koja je 1981 godište.

Semberske novine - Semberija info - Z- Kusmuk