MOJ NAJVEĆI USPJEH KADA NEKOM POMOGNEM :: Semberija INFO ::

 

MOJ NAJVEĆI USPJEH KADA NEKOM POMOGNEM


MILENKO MAKSIMOVIĆ, DIREKTOR TEHNIČKE ŠKOLE "MIHAILO PUPIN’’ O PORODICI, ŽIVOTNIM PUTEVIMA I PLANOVIMA GOVORI ZA PORTAL "SEMBERIJA INFO''.

Šta smatrate svojim najvećim uspjehom u životu?
Najveći uspjeh je moja porodica. Kćerka i supruga daju mi snagu da u teškim trenucima budem što jači. Pored poslovnog angažmana, uspjehom smatram i kada mogu nekome da pomognem, u teškim trenucima dam savjet ili pružim konkretnu pomoć kako bi prebrodio teškoće. Takve uspjehe smatram istinski vrijednim.
 
Koja je to profesija kojom ste u mladosti priželjkivali da se bavite i koliko se ona razlikuje od onoga što vam je danas posao?
Kao i svako dijete imao sam mnogo želja, a jedna je bila da  radim u laboratorijama i da se bavim farmacijom, dok sam u  nekim fazama  razmišljao i o prosvjetnom radu. Poslije završene gimnazije, upisao sam se na Fakultet tehničkih nauka - departman za saobraćaj, stekao zvanje diplomiranog inženjera - master, ali putevi su me usmjerili u Tehničku školu „Mihajlo Pupin“.
 
Koja knjiga, film ili predstava su na Vas ostavili utisak poslednjih godina?
Knjiga kojoj se uvijek rado vraćam je autobiografija Mihajla Pupina. Od pašnjaka do naučenjaka govori o usponima i padovima, sreći i tugi, i može mnogima, kao i meni, poslužiti kao putokaz ka uspjehu. Pupin nas je zadužio kao naučnik,  profesor, književnik i dobročinitelj, a njegov životni put je pokušaj  da se otkrije tajna svjetlosti. Kao direktor Tehničke škole ovu knjigu najčešće i poklanjam đacima koji su uspješni na takmičenjina, kako bi se nadahnuli čovjekom koji  je svjetost definisao kao duhovnu kategoriju, te tako osvijetlili duhovnošću i svoj budući put nauke i tehnike za koju su se opredijelili.
 
Postoji li hobi ili neko drugo interesovanje kojom posvećujete slobodno vrijeme?
Slobodno vrijeme nastojim da što više provedem sa porodicom. Rekreativno se bavim sportom, najviše odbojkom. Jedan od dugogodišnjih hobija mi je pčelarstvo, a posebno zadovoljstvo mi pričinjava rad u vlastitom pčelinjaku.
 
Šta bi po Vašem mišljenju trebalo unaprijediti u Bijeljini?
Sa aspekta profesije smatram da grad Bijeljina, kao i drugi veći gradovi mora imati javni gradski saobraćaj, mrežu pokrivenosti javnim linijskim gradskim autobusima kako u gradu, tako i u prigradskim naseljima, pješačku zonu u centralnom dijelu grada, više sadržaja za najmlađe. Treba uticati na promjenu svijesti u pogledu održivog razvoja i ekologije: sa aspekta privrede mislim da imamo potencijala, i da treba privući što više stranih investitora, a u vezi sa  poljoprivredom treba dati sigurnu cijenu za kvalitet i benefit poljoprivrednicima.
 
Kako Semberiju i Bijeljinu vidite u budućnosti?
Nadam se da će naša Bijeljina biti  jedan moderan, savremen grad budućnosti,  gdje će mladi moći razviti svoje potencijale i  živjeti po svjetskim standardima. Treba unaprijediti zdravstvenu zaštitu i brigu o starim licima, te pružiti mladima podsticaje za formiranje porodica. Bijeljinu vidim kao moderan grad, u kom se razvija IT sektor, gdje se zapošljavaju mladi ljudi. Trenutno nam takav podsticaj za ulaganje u budućnost, u nauku i tehniku, pruža  firma BioMech u Bijeljini, koja pruža dodatnu praktičnu obuku našim učenicima i studentima. Osim privlačenja stranih investitora, i naši ljudi treba da dobiju podsticaje za započinjanje poslova, jer imaju znanje koje ovaj grad treba iskoristiti za bolju budućnost. Želim i vjerujem da se granice mogu pomijerati i da naš grad može postati okosnica Novom Sadu i Beogradu.

portal Semberija info