SPECIJALISTA FIZIKALNE MEDICINE I REHABILITACIJE DR DANIJELA ĐURIĆ RISTIĆ, NAČELNICA SEKTORA MEDICINE U JU BANjA DVOROVI


Šta smatrate svojim najvećim uspjehom u životu?
 
Svojim najvećim uspjehom smatram to što sam uspjela da se ostvarim i u profesionalnom i privatnom pogledu, da  pored završenog medicinskog fakulteta i specijalizacije i rada u struci, imam dvije divne djevojčice i porodicu koja je moja najveća podrška!
 
Koja je to profesija kojom ste u  mladosti priželjkivali da se bavite i koliko se ona razlikuje od onoga što Vam je danas posao?
 
Od malih nogu sam znala da ću raditi nešto gdje ću moći da pomažem ljudima! Medicina je uvijek bila moj izbor, samo je bilo pitanje užeg opredjeljenja! Moja prva želja je bila pedijatrija i rad sa djecom, međutim, desilo se da su na kraju fizijatrija i rehabilitacija moj životni poziv i sada ne bih mogla da zamislim da se bavim drugim poslom!
Fizijatrija mi pruža mogućnost rada sa svim uzrasnim kategorijama, gdje kroz svoj posao mogu da pratim i vidim rezultate oporavka i napretka kod pacijenata!
Nema ljepšeg osjećaja nego kada nekome pomognete, da napravi prve korake, odbaci pomagalo, kada nekoga oslobodite bola!

Koja knjiga, film ili predstava su na Vas ostavili utisak posljednjih godina?
 
Posljednja knjiga koja je na mene ostavila utisak je ,,Moja baka vam se izvinjava”, Frederika Bakmana, koju svima toplo preporučujem! Film koji bih uvijek mogla ponovo gledati je ,,Forest Gamp”.
 
Postoji li hobi ili neko drugo interesovanje kojem posvećujete slobodno vrijeme?
 
Putovanja su moj hobi! Kako bliže, tako i udaljene destinacije! Sve svoje slobodno vrijeme nastojim da iskoristim za putovanja u bilo kojoj varijanti, sa porodicom ili sa drugaricama. Pored toga, trudim se, da kad god imam mogućnosti, odem na neki koncert ili predstavu!
 
Šta bi, po Vašem mišljenju trebalo unaprijediti u Bijeljini?
 
Ja ću se ponovo vezati za moju struku. Mislim da u Bijeljini više pažnje treba posvetiti prevenciji razvojnih deformiteta kičmenog stuba kod djece. Prije svega, provođenjem sistematskih pregleda najmanje svake dvije godine u toku osnovne škole, kako bi se omogućilo rano otkrivanje, praćenje i korigovanje nedostataka!
 Treba raditi na promociji uključivanja što većeg broja djece u sportske aktivnosti. Ono što Bijeljini nedostaje je bazen koji bi u toku godine, kroz organizovane aktivnosti i stručni nadzor, bio dostupan na korištenje velikom broju djece, jer je poznato da je plivanje aktivnost koja je najdjelotvornija za očuvanje dobre statike i funkcionisanja lokomotornog aparata.
 
Kako Bijeljinu i Semberiju vidite u budućnosti?
 
Voljela bih da Bijeljina bude grad u koji će ljudi dolaziti, a ne iz njega odlaziti, mjesto gdje će se uvažavati i cijeniti istinske vrijednosti, znanje i sposobnosti. Zaista, mislim da imamo potencijala da u narednom periodu Bijeljina postane regionalni, kulturni, obrazovni i turistički centar.

portal Semberija info