NA UTABANOM PUTU I KRUPNIM KORACIMA :: Semberija INFO ::

 

NA UTABANOM PUTU I KRUPNIM KORACIMA


Među nagrađenim privrednim društvima i zanatskim radnjama povodom Dana Republike – devetog januara, našla se, sasvim zaslužno, i Mesna industrija „ZP Komerc“, privatno preduzeće koje je u 2019. godini postiglo zavidne rezultate u proizvodnji mesa i suvomesnatih proizvoda.

Slavko Rosić, zadužen za finansije u „ZP Komercu“ kaže za portal Semberija info da je godina iza nas protekla u znaku održanja postojećih proizvodnih kapaciteta i obima proizvodnje koji je u značajnoj mjeri i povećan u 2019. godini.

- Mi smo u prošloj godini posebnu pažnju obratili na održavanje kapaciteta koji su bili neophodni za puštanje u rad nove klaonice. U dijelu primarne proizvodnje orjentisali smo se na obradu i održavanje poljoprivrednih kultura na 205 hektara koncesionih parcela, odakle i počinje kompletna proizvodnja mesa i prerada. Veliki posao podrazumijeva i održavanje tova na farmama junadi i svinja. Finalna proizvodnja obuhvata sektor gotovih proizvoda, gdje je iskazan veliki trud i rezultat radnika koji rade u proizvodnji, koji su, praktično, i nosioci proizvodnej i održavanja kapaciteta „ZP Komerca“. Što se tiče poslovnih rezultata, značajno je to što je nova klaonica prodarila u punom kapacitetu. Krajem prošle godine uključeni smo kroz program Vlade RS i resornog miistarstva  i u interventni otkup junadi. To je bila opravdana mjera, jer su farmeri imali junad utovljenu za prodaju, a nisu ih mogli izvesti u Tursku“.

Slavko Rosić kaže da „ZP Komerc“ ide, slobodno možemo reći, utabanim, provjernim poslovnim stazama.



- Naš cilj je da održimo proizvodnju, kako na njivama, tako i na farmama, da ispunimo na vrijeme svoje zakonske obaveze, da isplatimo plate i doprinose za radnike, da na vrijeme uplatimo porez. U svemu tome evidentno je svakodnevno angažovanje svih zaposlenih radnika. Puno je tih problema koje rješavamo u hodu, ali, srećom, sve uspijevamo da završimo u optimalnim rokovima. U „ZP Komercu“ radi 175 radnika, ali sa povezanim licima imamo ukupno 205 radnika. Što se nas tiče, poštujemo rad i radnike u svakom smislu. Isplaćujemo plate redovno, sa svim doprinosima, a bilo je i i linearnog povećanja plata. Radnici koji su angažovani na poslovima interventnog otkupa dodatno su nagrađeni i stimulisani. Isplatili smo i regres, po 300 konvertibilnih maraka za svakog radnika. Naravno, kada imamo u vidu troškove života, uvijek može bolje i više. Kod nas nema ni minimalne plate ispod 600 konvertibilnih maraka. Uglavnom, na nivou naše branše smo među najboljima i u tom pogledu stojimo iznad prosjeka naše branše. Uz redovan topli obrok, organizujemo i dodatni obrok. Sve što možemo priuštiti radnicima, mi im to i omogućimo’’, ističe Rosić.
 
portal Semberija info (Lj.Ljubojević)