VLADIMIR SOFRENIĆ, SEKRETAR TURISTIČKE ORGANIZACIJE BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

VLADIMIR SOFRENIĆ, SEKRETAR TURISTIČKE ORGANIZACIJE BIJELjINA


Bolja turistička ponuda ne dovodi samo do povećanja broja turista, već i njihovim zadovoljstvom kvalitetom boravka. Zbog toga sve više radimo na tome da što bolje usavršavamo i promovišemo cijeli ovaj kraj’’, ističe za portal Semberija info sekretar bijeljinske Turističke organizacije Vladimir Sofrenić, naglašavajući da će im Banja Dvorovi ove godine biti prioritet.

Kako kaže Vladimir Sofrenić, Turistička organizacija grada Bijeljina kontinuirano provodi promotivne aktivnosti sa željom da Bijeljina i Semberija postanu značajna turistička destinacija, prije svega na turističkoj mapi Republike Srpske.

Da se donekle uspjelo u tome govore podaci o broju gostiju, a njih je prošle godine bilo 78.636, što je znatno više u odnosu na ranije godine.

- Bilježimo, na godišnjem nivou, od 2014. godine kontinuirano povećanje broja dolazaka turista, u prosjeku za oko 10 odsto, te povećanje broja noćenja za 15 odsto. U 2019. godini, u odnosu na 2018. godinu, broj dolazaka povećan je za 26,53 odsto, a broj noćenja za 27,11 odsto. Od ukupnog broja realizovanih noćenja u prošloj godini, a taj broj iznosi 78.148, strani turisti su ostvarili 41.677, a domaći 36.959. Podaci su to na osnovu broja prijavljenih noćenja i uplate boravišne takse. Pored njih veliki je broj turista koji dolaze u jednodnevne posjete u Bijeljinu, a tada je, uglavnom, riječ o izletima ili o šoping turama’’, kaže Vladimir Sofrenić, navodeći još jedan važan podatak, a to je da se smatra da se godišnji prihod od turista koji posjete Bijeljinu kreće do 16 miliona maraka, što je svakako impozantna cifra.

Bijeljina ima povoljan geografski položaj, te je kao grad i regija veoma interesantna turistima. Najviše ih dolazi iz Srbije, a da smo interesantna destinacija i drugima u regiji potvrđuju u Turističkoj organizaciji, iznoseći podatak da su Bijeljinu počele da posjećuju i grupe turista iz Slovenije. Pored želje za upoznavanjem nove destinacije, sve veći je broj onih koji u Bijeljinu dolaze zbog brojnih festivala i kulturnih događaja koji se ovdje organizuju.



- Brojne aktivnosti je naša Turistička organizacija u proteklom periodu imala s ciljem da ovu regiju učini prepoznatljivom na domaćem i stranom tržištu. Boljoj promociji naših turističkih proizvoda svakako će doprinijeti i to što sada imamo otvoren poziv Turističke organizacije Republike Srpske da zajedno s njima nastupamo na sajmovima po Evropi. To je zaista sjajno, jer nama je do sada bio problem odlazak na mnoge sajmove, jer nam je zakup štanda, koji nije mala stavka, bio prepreka. Sada nam mjesto na štandu nudi Turističke organizacije RS, čime je omogućno da se pojavimo sa našim propagandnim materijalom’’, ističe Sofrenić, dodavši da su štampali novi propagandni materijal koji je, kako vizuelno, tako i sadržajno, dosta bolji i bogatiji, nego ranije.

Sajmovi turizma

Turistička organizacija odgovorno je pruzela na sebe zadatak da iz godine u godinu utvrdi dovoljno relevantnih povoda za dolazak turista u Bijeljinu. Radi se stalno na kreiranju novih turističkih proizvoda koje predstavljaju na sajmovima u zemlji i inostranstvu. Kako navode, redovni su na sajmovima turizma u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a nezaobilazan je i Beogradski manifest, jedinstvena platforma za promociju manifestacija i turističkih destinacija u Srbiji i regionu, a koja se održava u maju na Kalamegdanu, najatraktivnijoj lokaciji u srcu Beograda. Uvidjevši značaj sajmova, Turistička organizacija Bijeljine već 10 godina uspješno organizuje sajam turizma i gastrokulture u svom gradu.

- Prošle godine u Bijeljini je održan jubilarni, 10. sajam turizma i gastrokulture, na kojem je svoje proizvode predstavilo 110 izlagača iz zemlje i regiona. Bio je to rekordan broj učesnika, koji su svoje proizvode izložili na 1.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora. Sajam je otvorila ministarka trgovine i turizma RS Dragica Kovač, a potpisan je i Memorandum između Turističke organizacije Republike Srpske i Turističke organizacije Vojvodine, što je jako značajno, jer najveći broj posjetilaca koji nam dolazi su upravo iz Vojvodine. Potpisivanje ovog memoranduma za nas je značajno i zbog toga  što nas sada Turistička organizacija Vojvodine poziva na sve manifestacije koje organizuju’’, ističe Vladimir Sofrenić, koji navodi da će se 11. sajam turizma i gastrokulture u Bijeljini održati 10. i 11. aprila.Nakon brojnih i uspješnih nastupa Turističke organizacije u regionu, predstavljena je ljepota i šarm semberske ravnice, a prilikom posjete Bijeljini turisti obilaze grad, posjećuju manastir Tavna, te Etno-selo ,,Stanišići“.

Kako najavljuju iz Turističke organizacije, u novim turističkim proizvodima biće sadržana esencija onoga što semberska ravnica ima da ponudi, demonstrirajući njene bisere interesantne domaćim i stranim turistima. 

portal Semberija info (M.Rešidović)