ETNO - SELO STANIŠIĆI: PONOS SEMBERIJE I SRPSKE

Etno - selo ,,Stanišići’’, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice. Ovaj kutak, kao iz bajke, osnovan je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Veliki broj turista posjetio je ovu destinaciju i svi, prepuni utisaka, toplo je preporučuju drugima.
 
Iz godine u godinu broj posjeta ovom ko0mpleksu raste. I po podacima Turističke organizacije u Bijeljini ovo je najposjećenija turistička destinacija u Semberiji koju posjećuje više od 70 odsto stranih turista koji dođu u Bijeljinu, jer ono što se gostu tu nudi, rijetko ko može u turizmu da priušti. Trud i rad u Etno-selu prepoznala je i Gradska uprava Grada Bijeljina koja je za Dan Republike Srpske nagradila i Borisa Stanišića, vlasnika ovog turističkog kompleksa. Inače, Boris Stanišić je više od nekoliko godina putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Rezultat tog truda je autentično planinsko selo u semberskoj ravnici. U selu se izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svjetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevijekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je skup replika istorijskog i religijskog značaja. Selo čine vodenice, mljekarnik, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi, kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vrijeme sezone mljevenja žita. Mljekarnik je iz 1948. godine.  Kuće pripadaju dinarksom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je apartmansko naselje gdje su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju. U jednoj od kuća smještena je suvenirnica koja nudi proizvode starih zanata i domaće radinosti. Svi objekti smješteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po kompleksu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje. Duhovna cjelina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mjesta, obilježenih pravoslavljem. Sa svetovnim dijelom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do Krstionice koja je rađena po uzoru na malu crkvu na Aljasci. U srcu ove cjeline je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice. Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira je konak koji predstavlja izuzetan primjerak srednjevijekovne gradnje. U blizini monaške kuće, na jezeru, je kameni amfiteatar sa 380 mjesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom. Kompleks Etno - sela obuhvata i hotele Pirg i Ras, dva restorana - konoba Stanišić i restoran Elas, te tri kongresne sale Moskva, Volga i Sankt Peterburg.


Gostima su na raspolaganju sobe i apartmani visoke klase koji se nalaze u hotelima i kućama za odmor. Konferencijske sale Moskva, Volga i Sankt Peterburg su izgrađene po najvišim svjetskim standardima. Ove sale predstavljaju odličnu opciju kako za organizovanje raznih vrsta svečanosti, tako i za organizovanje naučnih skupova, prezentacija, kongresa, sajmova, svadni i niza drugih slavlja.

Konferencijske sale su zasebne cjeline, koje se za veće događaje mogu spojiti. Pored niza sadržaja tu su i veliki sportski tereni, igraonica za najmlađe, spa centar i mnogo čega drugog. Najbitnije od svega je što i oni koji žive u neposrednoj blizini ove, nadaleko čuvene, turističke destinacije primjećuju da se ona neprekidno širi i da nivo usluga brzo diže na skali u plusu.

Sigurno je da je ovaj dragulj važno mjesto na turističkoj mapi Evrope i da je nivo usluga na svjetskom novou.           

portal Semberija info (V.Zelenović)