GIMNAZIJALAC MARKO RISTIĆ, ZALjUBLjENIK U FILM I POZORIŠTE


Kratkometražni film ,,Moj grad, moja pravila“, koji je premijerno prikazan prvog decembra 2019. godine u prepunoj sali Centra za kulturu, petnaestogodišnji Marko Ristić, učenik Gimnazije ,,Filip Višnjić“ napisao je scenario. Film traje 32 minuta i iza sebe nosi poruku ,,Stop nasilju!“.

Ne postoji puno filmova koji otvoreno pričaju o problemima današnjih tinejdžera, a upravo je za tu generaciju u Bijeljini snimljen film ,,Moj grad, moja pravila“.  Marko Ristić je scenarista i glumac, režiju potpisuje diplomirani glumac Nenad Blagojević, a producent filma je Željko Stojanović.

- Film smo snimali šest mjeseci, a sav taj put od ideje do ostvarenja bio je izazovan, pun uspona i padova. Pored snimanja samog filma, tu je montaža i brojne propratne aktivnosti vezane uz snimanje. Inače, kompletna glumačka ekipa na filmu je vrijedno radila od juna i među nama je stvorena atmosfera povjerenja. Nastojali smo da što realističnije preslikamo način funkcionisanja današnje generacije, odnosno, barem jednog njenog dijela’’, kaže za portal Semberija info idejni tvorac filma Marko Ristić.

-Na premijeri filma bilo je jako lijepo i poseban je to doživljaj. Srce mi je bilo puno kad sam vidio koliko ljudi je došlo da pogleda film. Preplavile su me emocije i zaplakao sam’’, priča Marko, dodavši da mu je drago da mu se ispunila želja i da je taj film došla da pogleda  i mlada i starija publika.

Ovaj zaljubljenik u filmsku i pozorišnu umjetnost, koji se glumom bavi gotovo deceniju, kaže da dan premijere filma, prvi decembar 2019. godine, uzima za početak svoje karijere, jer, kako naglašava, tu je sve počelo.
Film ,,Moj grad, moja pravila“ snimljen je u Bijeljini, glumci, reditelj i producent, takođe, su Bijeljinci, a svi koji su bili angažovani na ovom filmu radili su bez novčane naknade. 

Film prati četvoro tinejdžera (igraju ih Milijan Janjić, Mihailo Vićanović, Vanja Pejić i Marko Ristić), a pored ovih talentovanih mladih Bijeljinaca, u filmu glume diplomirani glumci Ivan Petrović (u ulozi oca), Dragana Trkulja (glumi nastavnicu), te Nenad Blagojević koji ima dvostruku ulogu - glumi inspektora i režira film.
 

-Posebnu zahvalnost dugujem Pozorištancu ,,Maslačak“ koje mi je pružilo priliku da budem ono što jesam, da se potpuno oslobodim i da pozorište bude moja druga kuća. Glumom sam se počeo baviti od svoje šeste godine, a polaznik Škole glume Pozorištanca ,,Maslačak“ sam tri godine, gdje mi je mentor Nenad Blagojević. Od maja 2019. godine s njima nastupam i u predstavama’’, ističe Marko.
 
Glumac ili scenarista?
 
-Mislio sam da mogu sve, ali sad kad već imam određeno iskustvo drugačije na to gledam. Moja ljubav je oduvijek bila gluma i mislim da ću se tome više posvetiti, jer gluma je to čime mislim da se bavim cijeli život. Nakon završetka srednje škole planiram da upišem Akademiju umjetnosti u Beogradu. Naravno, pisaću ja i scenarije i za neke druge projekte, radiću na njima, ali ću se uglavnom posvetiti glumi’’, kaže Marko Ristić, koji najavljuje snimanje nastavka filma ,,Moj grad, moja pravila“, a ideju za scenario drugog dijela već ima.
Kaže, u tom filmu više pažnje će se posvetiti obradi jednog lika.

- Nije lagana potraga za vlastitim ,,ja“ u današnjem društvu, ali mojim vršnjacima želim poručiti da i mi možemo da napravimo nešto dobro i kvalitetno, pogotovo kad je riječ o stvaranju u oblasti kulture za kojom u našem gradu uvijek  postoji veliko interesovanje’’, kaže Marko Ristić.

portal Semberija INFO (M.Rešidović)