Ugljevik - Čudo od djeteta: Đorđe na harmonici niže uspjeh za uspjehom :: Semberija INFO ::

 

Ugljevik - Čudo od djeteta: Đorđe na harmonici niže uspjeh za uspjehom


Sa četiri godine počeo je da svira klavir, kada je imao i prvi javni nastup. Sa pet godina opredijelio se za harmoniku i već u tom uzrastu se pojavljuje na mnogim međunarodnim takmičenjima i festivalima. Đorđe Perić danas ima 9 godina i učenik je osnovne muzičke škole “Kornelije  Stanković” u Bijeljini. Godinama niže uspjeh za uspjehom. Do sada ima 49 osvojenih nagrada, od čega su 47 laureatska zvanja. Njegov recept za uspjeh je jednostavan –  što više rada i truda.

“Ja mislim da je ključ uspjeha da se trenira, da se uvježbava, da bi bilo što bolji, moraš što više da uvježbavaš. Dobijem oko sat i po slobodnog vremena. Onako, malo je bilo teško sada u posljednjih mjesec dana jer smo imali i Grac i Prag, i evo ove emisije, i školu sam imao, pa je malo bilo teško, ali navikne se, lagano je”, kaže Đorđe Perić, harmonikaš.

Na festivalu održanom u Italiji, u kategoriji instrumentalni žanr uzrasne kategorije do 12 godina, gdje su nastupili takmičari iz 17 zemalja, Đorđe je kao jedini predstavnik svoje zemlje bio apsolutni pobjednik, i osvojio zlatnu medalju. Na 5. internacionalnom festivalu u Pragu takođe je osvojio zlato. Zahvaljujući mnogobrojnim pobjedama na međunarodnim takmičenjima, ostvario je direktan plasman na 69.  Svjetskom kupu harmonike koji se ove godine održavao u Portugalu. U finalnom dijelu takmičenja učestvovao je kao najmlađi takmičar i osvojio šesto mjesto.

“Ja sam zadovoljan svojim rezultatima, ja čim sam odsvirao ja sam već bio zadovoljan i ja kad odsviram, jednostavno mene ne zanimaju rezultati, meni je bitno da sam ja dobro odsvirao, da sam zadovoljan svojom svirkom. I fino je bilo, uživao sam, sve je lijepo bilo. Pa u Gracu sam osvojio 3 laureata i u Pragu sam osvojio prvo mjestu, a na Svjetskom kupu sam osvojio 6. mjesto. Ja sam zadovoljan sa 6. mjestom, mislim šesti na svijetu, ipak je to svjetski kup”, kaže Đorđe.

Veliku ulogu u njegovom muzičkom obrazovnju ima njegov otac –  Slaviša Perić, čijim je stopama i Đorđe krenuo. Nakon godina zajedničkog rada, danas je na svog sina ponosan.

“On je izuzetno talentovan, međutim bez izuzetnog rada, odricanja, svakodnevnog vježbanja, ne mogu se ni postići veliki rezultati. Uz talenat je presudan i rad, svakodnevno vježbanje. Potrebno je usvajati znanje na pravi način. Potrebna je dobra škola. Ja se trudim da ono što sam naučio u Ukrajini dok sam se školovao na državnoj Muzičkoj školi u Odesi, da mu ta stečena iskustva i znanja prenesem. Obzirom da je uloga profesora i roditelja malo specifična i neobična, za sada nama to ide od ruke, funkcionišemo, postižemo rezultate i jako sam zadovoljan što on prihvata kritiku”, kaže Slaviša Perić – profesor harmonike.

U narednom periodu Đorđe će intenzivno raditi na pripremi novih kompozicija. Od 2020. godine planiraju da se bave i koncertnom djelatnošću.

ugljevik.info